Începând de astăzi, 9 noiembrie, orădenii sunt invitaţi la noul sediu al Muzeului Ţării Crişurilor pentru a vedea expoziţia Ultimii Dinozauri din Transilvania. Vizitatorii au ocazia de a admira reconstituiri în mărime naturală a dinozaurilor care au trăit pe acest teritoriu în urmă cu 70 de milioane de ani, dar şi fosile unicat, cum sunt resturile scheletice sau ouă de dinozaur.

 

Expoziţia Ultimii dinozauri din Transilvania este realizată de Muzeul Ţării Crişurilor în parteneriat cu Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca, prin Direcția Patrimoniu Cultural Universitar și Laboratorul de Paleotheriologie și Geologia Cuaternarului. Expoziția prezintă cercetările paleontologice derulate de UBB Cluj prin laboratorul specificat sub coordonarea prof. univ. dr. Vlad Codrea. Orădenii pot admira patru reconstituiri în mărime naturală ale reptilelor care populau Transilvania la sfârșitul Cretacicului, realizate de artista Ionela Pop, sub îndrumarea paleontologilor. Reconstituirile redau trei dinozauri: sauropodul Magyarosaurus dacus (6 m lungime, 2,3 m înălțime), ankylosaurul Struthiosaurus transylvanicus, carnivorul Elopteryx nopcsai și o reptilă zburătoare: Ornithocheirus. Sunt expuse și fosile unicat, cum ar fi ouă de dinozaur, resturi scheletice de Magyarosaurus dacus, Telmatosaurus transsylvanicus, Struthiosaurus sau de alte reptile, care au trăit în aceeaşi perioadă cu dinozaurii, cum ar fi țestoasa Kallokibotion.

Deschiderea oficială a expoziţiei a avut loc miercuri, 8 noiembrie, în prezenţa prof univ. dr. Vlad Codrea, care a susţinut în aceeaşi zi, de la ora 18.00, o conferinţă deschisă publicului pe tema cercetărilor sale. De asemenea, inaugurarea a fost onorată şi de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Ioan Mang, şi de inspectorul şcolar general Alin Novac-Iuhas, o prezenţă notabilă, ţinând cont de cei peste 250 de elevi care s-au programat la vizita cu ghidaj a expoziţiei.

„Doar o parte din dinozaurii care au trăit în această regiune au fost reconstituiţi. Am ţinut să fie alăturate şi fosilele descoperite pentru că altfel reconstituirea nu avea aceeaşi valoare”, a spus prof. univ. dr. Vlad Codrea. Aceste specii de dinozauri au vieţuit într-un spaţiu insular. Descoperirile au fost făcute în zona Poiana Ruscă-Haţeg-Alba-Cluj-Sălaj, dar insula era în realitate mult mai extinsă şi credem că este posibil să fi cuprins şi Bihorul”, a subliniat Vlad Codrea.

Expoziţia poate fi vizitată până în data de 18 februarie. Preţul unui bilet este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru copii, iar taxa pentru ghidaj este de 5 lei/grup. Pentru a evita aglomeraţia, grupurile care solicită ghidaj trebuie să se programeze în prealabil la telefon 0250/479918, între orele 9.00 şi 15.45, sau pe site-ul instituţiei, la butonul Programări vizite.