Noile norme metodologice care clarifică aplicarea impozitului în 2017 au fost publicate recent de Ministerul de Finanţe.

Potrivit prevedetrilor legale, toate firmele care aplică impozitul specific în 2017 trebuie să notifice ANAF până la data de 31 martie pentru a nu plăti, în caz contrar, o amendă de până la 5.000 lei. Entităţile plătitoare de impozit pe profit sunt obligate la plata impozitului specific, dacă la data de 31 decembrie a anului precedent au îndeplinit, cumulativ, următoarele condiţii: aveau înscrisă în actele constitutive, ca activitate principală sau secundară, una dintre activităţile aferente codurilor CAEN prevăzute de lege; nu se află în lichidare. Potrivit legii, plătesc impozit specific firmele care aveau, la data de 31 decembrie 2016, înscrise în actul constitutiv, ca activitate principală sau secundară, una dintre următoarele activităţi corespunzatoare codurilor CAEN: 5510 - "Hoteluri şi alte facilităţi de cazare similare"; 5520 - "Facilităţi de cazare pentru vacanţe şi perioade de scurta durată"; 5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri şi tabere"; 5590 - "Alte servicii de cazare"; 5610 - "Restaurante"; 5621 - "Activităţi de alimentaţie (catering) pentru evenimente"; 5629 - "Alte servicii de alimentaţie n.c.a."; 5630 - "Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor". Aceste firme au obligaţia să notifice ANAF până pe 31 martie 2017 în ce priveşte aplicarea impozitului specific în 2017, prin depunerea Formularului 010. Trebuie, însă, precizat că, în normele metodologice publicate recent se clarifică faptul că deşi o societate plătitoare de impozit pe profit are în actul constitutiv o activitate care se încadrează la plata impozitului specific, aceasta va fi scutită de impozitul specific cu condiţia să nu deruleze în mod efectiv activitatea respectivă. Concret, în situaţia în care o firmă are trecuta ca activitate secundară "facilităţi de cazare", "restaurante" sau "baruri", însă nu deţine niciun astfel de loc de cazare, restaurant sau bar din care să obţină venituri, firma nu va plăti impozit specific.

Declararea şi plata impozitului specific se fac semestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare semestrului pentru care se datorează impozitul - 25 iulie 2017 - plata primei tranşe (pentru semestrul I 2017); 25 ianuarie 2018 - plata celei de-a doua tranşe (pentru semestrul II 2017). Impozitarea mixtă se va aplica în urma unor metode distincte de calcul, este vorba despre: impozitul specific pentru veniturile din activităţile corespunzatoare celor 8 coduri CAEN amintite mai sus, prevăzute de Legea nr. 170/2016; impozitul pe profit pentru veniturile din celelalte activităţi.