Nici la a doua convocare Consiliul Judeţean Bihor nu s-a putut constitui, motivul fiind, din nou, boicotul aleşilor liberali. Cei 17 consilieri PNL, în frunte cu Mircea Mălan, au refuzat să intre în sala de şedinţe, nemulţumiţi că UDMR a rămas în alianţă cu PSD şi ALDE pentru a conduce administraţia judeţeană. Ultima convocare anunţată de prefect este pentru mâine, 28 iunie.  

 

Sâmbătă dimineaţă, la ora 9.30, doar aleşii PSD, UDMR şi ALDE s-au prezentat la şedinţa convocată de prefectul Claudiu Pop pentru constituirea Consiliului Judeţean Bihor, liberalii boicotând şedinţa. Având în vedere lipsa cvorumului necesar pentru constuire, prefectul a anunţat că va convoca o nouă şedinţă, ultima, pentru marţi, 28 iunie. Imediat după şedinţă, grupul consilierilor PNL s-a adunat în curtea Consiliului, pentru a-şi explica gestul. Astfel, Mircea Mălan, care vizează funcţia de preşedinte al CJ Bihor, a declarat că PNL a decis să mai acorde o şansă UDMR să se răzgândească şi să renunţe la alianţa cu PSD şi ALDe pentru a forma o majoritate confortabilă cu liberalii. „Am avut aseară (vineri seara-n.r.) o întâlnire cu toți primarii noștri și am fost mandatați să mergem în această bătălie până la capăt, dar să nu ne vindem sufletul și interesele acestui județ, ale celor care ne-au acordat încrederea. Ca urmare, ne vom prezenta marți la ședința de constituire. Sperăm ca, până atunci, ceea ce este normal pentru toată lumea va fi și pentru cei care pot să constituie o majoritate stabilă împreună cu PNL pentru a dezvolta acest județ”, a menţionat Mircea Mălan. El a precizat că se aştepta ca UDMR să respecte protocolul pe care îl avea încheiat cu PNL până în anul 2020 şi să formeze, împreună, o alianţă care să conducă atât judeţul, cât şi municipiul Oradea. Mai mult, Mălan a menţionat că, iniţial, echipa de negociere a UDMR (formată din Alexandru Kiss, Rozalia Biro, Pasztor Sandor şi Huszar Istvan) acceptase oferta de a primi un fotoliu de vicepreşedinte la CJ Bihor şi unul de viceprimar în Oradea, însă totul s-a schimbat marţi, 21 iunie, când a fost anunţată alianţa dintre UDMR, PSD şi ALDE.

„După ce au spus răspicat că propunerea făcută de PNL o apreciază ca foarte corectă, după ce am primit asigurări verbale de la mai mulți lideri că totul e bătut în cuie, s-au răzgândit. În mod surprinzător, oameni care ne spun că pentru ei cuvântul e cuvânt au uitat ce au promis, s-au adunat la colțul unei mese și vor să constituie o alianță nu pentru a dezvolta acest județ, ci o alianță împotriva PNL”, a declarat Mălan. El i-a avertizat pe reprezentanţii celorlalte partide că au o majoritate fragilă - 18 din 35 de mandate, care nu le va permite să-şi adopte proiectele importante. De asemenea, Mălan le-a transmis că PNL nu are de gând să voteze proiectele acestora, ci doar pe acelea care se regăsesc în programul cu care liberalii s-au prezentat la alegeri şi care le-a adus cel mai bun scor obţinut vreodată de un partid în Bihor. În plus, el a ridicat semne de întrebare cu privire la existenţa unui program de dezvoltarea a judeţului asumat de cele trei formaţiuni politice – PSD, UDMR şi ALDE.

În ceea ce-l priveşte pe preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, acesta s-a declarat convins că liberalii se vor prezenta la şedinţa următoare. „Nu au venit pentru că nu au convins pe nimeni să trădeze această alianță. Și nici nu cred că vor convinge, atâta timp cât oamenii politici din această alianță nu sunt și nu concep ideea de vânzare și de trădare. Până marți mai au trei zile să răspândească zvonuri că l-au mai cumpărat pe x sau l-au convins pe y, promițând diverse lucruri. Dacă, prin absurd, nu vor veni și la viitoarea întâlnire, în mod normal vor trebui să intre în CJ următorii 17 de pe lista PNL. Dacă nici aceia nu doresc să participe sau nu se dă către CJ o listă, atunci se fac alegeri parțiale pentru cele 17 locuri, în care, sigur, alianța PSD - UDMR - ALDE va lua cel puțin 55%, adică PNL va rămâne cu vreo șapte consilieri, ceea ce nu cred că vor risca”, susţine Ioan Mang.

Reamintim că în urma scrutinului din 5 iunie PNL a obţinut 17 mandate de consilier judeţean, PSD - 9 mandate, UDMR - 7, iar ALDE - 2. Potrivit negocierilor dintre PSD, UDMR şi ALDE, conducerea CJ bihor ar urma să fe asigurată de Pasztor Sandor (UDMR) - preşedinte, Ioan Mang (PSD) şi Traian Bodea (ALDE) - vicepreşedinţi.