În jur de 150 de părinți, elevi și profesori au participat vineri, la Căminul Cultural, la prima ediție a Zilei Școlii Gimnaziale nr. 1 Sântandrei. Evenimentul a fost unul deosebit, conducerea școlii, alături de oficialitățile locale, premiind cadrele didactice care le-au îndrumat primii pași.

 

Sala mare a Căminului Cultural din Sântandrei a fost plină vineri, la deschiderea festivă a activităților organizate cu ocazia Zilei Școlii. Au participat, pe lângă părinți, elevi, profesori și seniori, primarul localității - Ioan Mărcuș, inspectoarea școlară pentru istorie, geografie și științe socio-umane din cadrul Inspectoratului Școlar județean Bihor - Elisaveta Roșu, consilierele locale Corina Paina și Daniela Achim, directoarea Elena Duma și reprezentanta profesorilor seniori - Florica Fărcaș.  

„Sunt puține școli în acest județ în care să se vadă atât de bine armonia dintre școală și comunitate. Implicarea școlii dumneavoastră în mai multe proiecte dovedește că se poate face învățământ de calitate acolo unde există profesori pasionați”, a spus, printre altele, Elisaveta Roșu. Primarul a recunoscut că, în general, tot ce se învârte în comunitatea locală are legătură cu profesorii.

„Îmi amintesc de primele alegeri, imediat după Revoluție. De unde puteau fi selectați consilierii locali de altundeva dacă nu din școli? Din 13 consilieri locali, 9 erau profesori. Felicitări, domnilor profesori, pentru tot ce ați făcut pentru comunitate și nu vom uita că suntem astăzi aici pentru că cineva ne-a învățat să scriem, să citim, să fim oameni”, a spus Ioan Mărcuș.

 

Premii pentru dascăli

A urmat apoi o festivitate de premiere în care au fost răsplătiți cu flori și diplome de excelență profesorii din generația de cadre didactice de aur a școlii. În aplauzele elevilor, părinților și profesorilor (unii dintre ei foști elevi ai seniorilor), au fost premiați: Ana Ateșan, Ana Balog, Aurel Bara, Elena Bica, Florica Bidirean, Maria Bodogai, Maria Căvășdan, Letiția Cozma, Petru Criste, Maria Dallos, Florica Fărcaș, Florica Filip, Ioan Filip, Ana Frățilă, Floare Hadade, Floare Hălbac, Maria Huh, Ana Iuhas, Dumitru Iuhas, Maria Mărcuș, Ana Muller, Maria Oswald, Alexandra Pășan, Florica Pop, Ana Popa, Rodica Popa, Victoria Popescu, Adriana Ștefănuț, Eugenia Torjoc, Gheorghe Torjoc, Valeria Torjoc și Iuliana Zabovschi.

„Este un eveniment în premieră pentru noi și sperăm să îl organizăm și în anii următori. Am dorit cu această ocazie să înmânăm diplome de excelență cadrelor didactice pensionare pentru a le arăta respectul nostru, al generației de astăzi. În școală este în desfășurare proiectul Digitaliada, noi fiind singura școală din județ selectată pentru implementare, având condițiile materiale necesare. În urma acestui proiect, școala este dotată cu un laborator digital care are 32 de tablete, laptop, videoproiector și ecran”, a declarat, pentru Crișana, directoarea Elena Duma.

După premierea cadrelor didactice pensionare, a urmat un program cultural artistic, o vizită în școală și întâlniri cu elevii și cadrele didactice. Iubitorii de artă au avut ocazia să vadă lucrări ale lui Ștefan Cor, Alexandra Paina, Delia Jordea și ale elevilor din mai multe clase. De la ora 12.00 la 15.00 profesorii au participat la o sesiune de comunicări științifice, ziua încheindu-se cu mai multe întreceri sportive.