Dacă, până acum, numărul de arme neletale pe care le putea deţine o persoană era nelimitat, odată cu modificarea legislaţiei în domeniu, situaţia se schimbă. Astfel, o persoană va putea achiziţiona şi deţine cel mult două arme şi 100 de cartuşe. Legea nr. 268/2008 privind aprobarea OUG nr. 26/2008 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi al muniţiilor a fost publicată în Monitorul Oficial din 14 noiembrie.

Modificările aduse legii privind regimul armelor şi muniţiilor vizează mai multe aspecte, printre cele mai importante fiind însă cele privind limitarea numărului de arme pe care le poate deţine o persoană. Astfel, persoanele fizice pot procura, în scopul deţinerii, respectiv al portului şi folosirii, cel mult două arme neletale de autoapărare sau de tir sportiv din categoria celor prevăzute la categoria E din anexă. De asemenea, posesorii armelor neletale pot deţine maximum 100 de cartuşe pentru fiecare armă dintre cele pentru care au drept de port şi folosire.
Modificări au fost aduse şi la regimul contravenţiilor. "Contravenţiilor prevăzute la art. 132 le sunt aplicabile dispoziţiile Ordonanţei de Guvern nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002, cu modificările şi completările ulterioare, cu posibilitatea de a achita pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore jumătate din minimul amenzii". Tot potrivit noilor prevederi, persoanele fizice care deţin înscrise în documentele ce atestă dreptul de deţinere, respectiv de port şi folosire un număr mai mare de arme decât cel prevăzut, sunt obligate ca, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, să procedeze la înstrăinarea lor în condiţiile prezentei legi. Nerespectarea acestei obligaţii atrage răspunderea penală. În 2007, în judeţul Bihor erau înregistrate peste 2.300 de persoane fizice care deţin peste 4.000 de arme letale şi neletale, la acestea adăugându-se alte câteva zeci de persoane juridice care au arme.