Festivalul Zilele Cetăţii debutează miercuri, 29 iunie şi va readuce în Oradea atmosfera medievală din vremuri demult apuse. În cadrul evenimentului vor fi organizate ateliere meşteşugăreşti pentru copii şi nu numai, spectacole de teatru, jonglerii dar şi bătălii medievale.

 

Suspendat în ultimii ani din cauza lucrărilor de reabilitare, festivalul Zilele Cetății revine în atenţia publicului. Primăria Oradea  și Asociația Pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune (APTOR) organizează din nou, în acest an, în perioada 29 iunie - 3 iulie, Zilele Cetății Oradea. Detalii legate de acest eveniment au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă de Mihai Jurcă, directorul APTOR și de Gabriela Arghiroiu, șef serviciu management Cetatea Oradea. Gabriela Arghiroiu, economist de profesie, cu o carieră solidă atât în domeniul public cât şi în cel privat, este, concret, noul manager al Cetăţii, funcţie pe care a obţinut-o prin concurs şi care a fost creată cu girul Consiliului Local, după reabilitarea Cetăţii.

În prima conferinţă de presă pe care a susţinut-o în calitate de manager, Gabriela Arghiroiu, alături de Mihai Jurcă, a prezentat programul festivalului din Cetate, program care poate fi consultat în detaliu pe site-ul cotidianului Crişana.

Anul acesta, orădenii se vor bucura de spectacole de teatru, ateliere meșteșugărești, ateliere pentru copii, produse meșteșugărești, bătălii medievale, jonglerii cu foc, concerte, expoziții şi evenimente care vor face mai vizuală istoria cetății. Se va putea vizita Muzeul Pâinii, deschis până în 3 iulie, o expoziție de marame în corpul C, expoziția „Note, lumini și amprente. Documente muzicale unice inedite din arhiva familiei Thurzo" în corpul A, precum și expoziții ale Facultății de Muzică și Arte din Oradea.

Cele mai sonore evenimente vor fi, fără îndoială, concertele, iar invitaţii ediţiei actuale sunt: Dan Andrei Aldea și invitații săi, Marian Filip și trupa Taxi, iar duminică, 3 iulie, vor intra pe scenă trupa NOR și Baby Elvis.

Festivalul va avea parte şi de o paradă oficială a trupelor medievale, în data de 1 iulie, pe tronsonul str. Republicii - Piața Unirii - Parcul 1 Decembrie - Cetatea Oradea.

„Elementul de noutate al festivalului este faptul că, pentru a asigura o atmosferă medievală, peste 150 de persoane îmbrăcate în costume medievale se vor plimba în aceste zile în Cetate, iar festivalul din 30 iunie va fi anunțat și de un toboșar în mai multe locații din oraș. Invităm cu această ocazie toți orădenii și turiștii să ne viziteze și să retrăiască istoria acestei cetăţi", a anunțat Mihai Jurca. Acesta a mai subliniat că promovarea evenimentului se va realiza prin flyere, care vor fi împărţite în locuri de interes public, municipalitatea având în plan, dacă obţine un acord în prealabil, să dea de veste şi turiştilor din Băile Felix şi Băile 1 Mai.

Nu în ultimul rând, în fiecare seară, de la ora 21.30, vizitatorii vor fi invitaţi la proiecţii 3D pe pereţii corpului A, dedicate istoriei oraşului Oradea şi cetăţii.