Din cauza crizei, tot mai mulţi bărbaţi americani apelează la medici pentru vasectomie şi tot mai multe femei rămase fără serviciu se îndreaptă spre cluburile de striptease sau ajung să joace în filme pentru adulţi.

O clinică din Cleveland, de exemplu, raportează o creştere cu 75%, în ultimele luni, a cererilor bărbaţilor de sterilizare permanentă. Majoritatea lucrează în industria financiară, zona de unde a răbufnit criza. Renunţarea la posibilitatea de a mai avea copii este determinată de costurile mari pe care aceştia le-ar presupune într-o vreme foarte nesigură, iar graba este dictată de existenţa, încă, a locului de muncă şi, implicit, a asigurării medicale care să acopere din costul operaţiei. La rândul lor, foste funcţionare din mari companii americane, multe cu studii universitare, devenite şomere, sunt atrase de perspectiva câştigului rapid şi a programului flexibil din industria pentru adulţi. Chiar dacă afacerile cu filme şi reviste porno şi cluburi de streaptease au fost afectate şi ele de criză, încasările scăzând cu aproape o treime, domeniul rămâne unul tentant în lipsă de alternative. Deşi, după cum recunosc multe din noile dansatoare şi actriţe, adaptarea la specificul acestei lumi este dificilă şi au fost nevoite să recurgă la droguri şi alcool pentru a face faţă şocului iniţial. Sunt doar două situaţii în care ajung unii americani, în ultima perioadă, din cauza crizei economice. Potrivit altor ştiri recente, şomerii în vârstă recurg în număr tot mai mare la operaţii estetice pentru a putea concura cu cei tineri pe piaţa muncii, schimburile în natură, intermediate în special pe Internet, câştigă tot mai mult teren pentru a economisi bani, iar la New York, persoane disponibilizate au participat la Jocurile Olimpice ale Şomerilor, pentru a scăpa de depresia concedierii. Tot în cel mai mare oraş al lumii, primarul a anunţat că e silit sa renunţe la 7000 de angajaţi municipali, pentru a evita falimentul primăriei. La rândul lor, autorităţile a şapte din cele 36 de state americane în care e în vigoare pedeapsa cu moartea au anunţat că analizează posibilitatea renunţării la aceasta, din cauza costurilor foarte mari: procedurile de apel complexe şi de durată în cazul condamnaţilor la moarte fac ca statul să cheltuie peste un milion de dolari pentru fiecare individ ajuns în această situaţie. Efectele crizei se manifestă, însă, de la un capăt la altul al planetei: japonezii se sinucid în număr tot mai mare din cauza dificultăţilor financiare, astfel încât rata suicidului a ajuns dublă faţă de media globală, sindicatele franceze scot tot mai des milioane de oameni în stradă, iar la Luxembourg, marţi, o mie de angajaţi din Belgia şi Franţa au atacat sediul Arcelor Mittal, nemulţumiţi de restrângerea dramatică a activităţii celui mai mare producător de oţel din lume, care controlează şi combinatele de la Galaţi şi Hunedoara.

Demonstraţiile masive, unele violente, din Franţa, Turcia, Spania, Germania şi alte ţări, organizate de 1 Mai, vorbesc de la sine despre starea de spirit a oamenilor nemulţumiţi de concedieri şi de scăderile salariale. În schimb, în România, unde mişcarea sindicală este strict afacerea profitabilă a liderilor, micii şi berea au rămas simbolurile sindicalismului şi spiritului civic aflate de mult în amorţire.