Ieri, la Casa Darvas La-Roche, a avut loc o conferință de presă dedicată Zilei Internaţionale a Monumentelor şi Siturilor, care are ca temă, în acest an, "Patrimoniul sportului". Evenimentul a fost organizat de Primăria Oradea şi Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din judeţul Bihor. În cadrul conferinţei s-a pus în discuţie rolul spaţiilor în formarea practicilor sportive prin intermediul istoriei moderne și contemporane cu elemente de plastică decorativă simbolistică a patrimoniului. 

 

Legătura dintre sport și artă

Manifestarea a debutat cu un moment muzical, susținut de Cvartetul de coarde, coordonat de profesoara Anita Lupșe. Cu acest prilej, au evoluat elevii Floriana Balint, clasa a XII-a, Marian Balint, clasa a X-a, Cristian Pașcalău, clasa a X-a, și Petra Panait, clasa a IX-a. "Azi vom demonstra ce înseamnă sincretismul artelor!”, a anunțat, în cadrul conferinței, Angela Lupşea, directorul executiv al Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor. Domnia sa a menționat că, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret, a fost demarată o acțiune prin care sportivii care sunt membri ai DJST vor primi un medalion realizat de artistul plastic Dorin Derșidan, inspirat de cele două modele de atleți în mișcare care se găsesc în Casa Darvas La-Roche. Despre ce înseamnă sportul la Oradea, dar și sportul în general a vorbit prof. univ. dr. Iacob Hanţiu, care a insistat asupra efectelor negative ale sedentarismului în viața omului. "Omul a practicat exercițiile fizice de când a apărut pe pâmânt. Între sport și artă a existat întotdeauna o legătură permanentă încă din Grecia Antică”, a spus profesorul Hanțiu, menționând că toți marii gânditori ai antichității au participat la Jocurile Olimpice, iar unii dintre ei au fost campioni. În cadrul conferinţei, criticul de artă dr. Ramona Novicov a prezentat legătura dintre sport și artă, precum și exemplele certe ale admirației față de sport în operele de artă care se găsesc în Casa Darvas La-Roche. La eveniment au mai participat viceprimarul Huszar Istvan și Petruț Drăgan, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Bihor.

"Patrimoniul sportului"

Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor se marchează anual, pe 18 aprilie, începând din 1983, conform aprobării Conferinţei Generale UNESCO, la propunerea Comitetului Internaţional al Monumentelor şi Siturilor (ICOMOS). Tema din acest an a evenimentului este „Patrimoniul sportului”. De altfel, această aniversare oferă posibilitatea conştientizării publicului la nivel local şi naţional cu privire la patrimoniu şi tema aleasă, precum şi a vulnerabilităţii acestuia, dar şi asupra eforturilor necesare protecţiei şi conservării sale. Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor a fost marcată şi prin expunerea lucrărilor din cadrul proiectului "Secession Urban Art”, derulat de Liceul de Arte Oradea, şi finanţat prin Fundaţia Comunitară Oradea. Activităţile proiectului au fost coordonate de profesorii Nada Panait, Maria David, Ioana Klein, Anca Maghiar, Janko-Szep Noemi, Ervin Racz, Iulian Anghel, Eliza Racz, de la Catedra de arte plastice, şi profesorii Sebastian Hercuţ, Loredana Roman, de la Catedra de muzică a Liceului de Arte Oradea. De asemenea, în Casa Darvas - La Roche, au fost expuse și lucrările de ceramică realizate de elevii Liceului de Arte, sub îndrumarea profesoarei Janko Szep Noemi.