Odată cu sosirea primăverii pe tarabele din pieţe şi-au făcut apariţia verdeţurile specifice sezonului. Ceapa verde, salata sau ridichile sunt de acum accesibile tuturor, preţurile fiind rezonabile. În Piaţa Decebal a fost reabilitată hala de lactate, care acum îndeplineşte toate normele impuse de lege.

Mese pline cu trufandale
Cele mai căutate legume proaspete sunt desigur ridichile, ceapa şi salata verde, chiar dacă pe mese au apărut şi alte verdeţuri, inclusiv spanacul. În Piaţa Mare, legătura de ridichi costă un leu, însă, pentru cele mai frumoase trebuie achitat chiar 1,5 lei. O legătură de ceapă verde costă cam la fel, în timp ce o căpăţână de salată costă 2-3 lei. Mai costisitor este spanacul, care se vinde la cinci lei kilogramul. Preţurile sunt cam aceleaşi şi în Piaţa Decebal. Conform informaţiilor primite de la administratorul acestei pieţe, Persida Vasilescu, toţi producătorii de legume proaspete de sezon se conformează regulilor privind calitatea mărfii şi adeverinţele necesare pentru a desfăşura activitatea de comerţ. Acestea se referă la valabilitatea certificatului de producător, analiza mărfii şi carnetul de sănătate al fiecărei persoane care vinde la tarabe. Alocarea de spaţii pentru comercializarea produselor se efectuează în fiecare dimineaţă de către personalul pieţei, verificându-se, în acelaşi timp, şi afişarea preţului pe produse.

Hală de lactate modernizată şi în Decebal
Dacă până în acest an, la hala pentru brânzeturi şi lactate din Piaţa Decebal existau anumite nereguli, toate acestea au fost soluţionate, spaţiul fiind reabilitat. "Am constatat că hala de lactate din piaţa respectivă a beneficiat de reparaţii la acoperiş, de două vitrine frigorifice noi şi de montarea unei surse de apă curentă. Tavanul şi pereţii au fost zugrăviţi, a fost înlocuită pardoseala şi s-a montat un sifon de scurgere", a declarat Dan Bronţ, medic veterinar la CSVSA nr. 3 Oradea. Toţi producătorii de lactate respectă normele impuse privind depozitarea mărfii în recipiente special concepute cu dozator, de unde laptele poate fi turnat în sticla clientului.

Rapas are în plan extinderea halei de lactate din Piaţa Decebal şi refacerea acoperişului pe toată suprafaţa acesteia, lucrările urmând, probabil, să înceapă în vară.