Nici medicii de familie din Bihor nu au eliberat reţete şi bilete de trimitere pentru pacienţi ieri şi nu vor da nici luni, ca formă de protest la "haosul birocratic”, despre care spun că îi pune de 10 ani în situaţia de a semna contracte retroactive, ceea ce este ilegal.

 

Medicii de familie nu vor semna rețete compensate și bilete de trimitere  vineri și luni, în semn de protest faţă de autorităţile din sănătate, însă vor consulta gratuit pacienții, conform reprezentanților Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie (SNMF) şi ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF). În ceea ce privește contractele-cadru, reprezentanții medicilor de familie spun că, din cauza haosului birocratic, de 10 ani semnează contracte retroactive, ceea ce este ilegal.

"Am vorbit astăzi (n.r. - ieri) cu mai mulţi medici de familie, care au spus că atât vineri cât şi luni vor fi la cabinete, dar nu vor lucra în contract cu CAS. Concret, aceştia nu vor da nici reţete gratuite şi nici bilete de trimitere la specialişti”, a spus, pentru Crişana, preşedintele Colegiului Medicilor Bihor, Carmen Pantiş.

Aflat vineri la Oradea, la inaugurarea noului bloc operator de la Spitalul Judeţean, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, a declarat: „Situaţia medicilor de familie nu este nouă şi este cunoscută. Sunt două chestiuni. Una, dacă o privim la nivel de responsabilitate, este responsabilitatea fiecărui medic faţă de pacienţi, iar reţeta este o componentă foarte importantă a unei consultaţii. A doua chestiune se referă la buget. Ştim cu toţii pe ce buget am început acest an, în momentul în care vom avea o reevaluare a întregului sistem sper că vom avea parte şi de o rectificare bugetară. Fac apel la responsabilitate, CAS-urile şi-au făcut datoria, contractele sunt pregătite. În Bucureşti au semnat deja peste 220 de medici de familie, modalitatea acestor acte adiţionale a fost una care a funcţionat întotdeauna”.

 

Doar 0,86% din PIB reprezintă contribuţia reală a statului

Medicii recurg la această formă de protest pentru că îşi doresc să intre în normalitate şi legalitate. "Nu am zis niciodată că nu vom semna actele adiţionale, dar dorim să le semnăm legal, la timp”, a precizat preşedintele SNMF, Rodica Tănăsescu. Potrivit acesteia, pacienţii susţin protestul medicilor de familie. Având în vedere problemele cu care s-au confruntat medicii de familie în sistem, în ultimii ani, SNMF și FNPMF au lansat vineri un document cu punctul lor de vedere – "Medicina de familie nu este o prioritate la stabilirea bugetului şi politicilor economice ale României, fără cabinetele noastre sistemul medical se prăbuşeşte”, care va fi trimis către toate instituţiile și autoritățile din Sănătate, dar şi către Administrația Prezidențială.

"Bugetul total al Sănătăţii în 2016 este de 4,2% din Produsul Intern Brut (PIB), dar din aceste procente doar 0,86% din PIB reprezintă contribuţia statului, restul de 3,34% din PIB reprezintă contribuţiile asiguraţilor în fondul de asigurări de sănătate. Cu alte cuvinte, statul decide să ofere servicii gratuite tuturor cetăţenilor, însă se bazează pentru acoperirea acestor cheltuieli aproape exclusiv pe contribuţia cetăţenilor şi angajatorilor care plătesc asigurările de sănătate către FNUASS”, se arată în documentul medicilor de familie. În acest an, la medicii de familie va ajunge 5,75% din bugetul FNUASS. Medicii ar vrea ca procentul să crească la 12% pentru asistența medicală primară și indică drept surse de finanţare taxa pe viciu, bugetul pentru cheltuieli administrative al CNAS, care ar putea fi redus, redistribuirea fondurilor din alte sectoare, ministere către bugetul Sănătăţii.