Prin organizarea turneului de snooker "Oradea Snooker Open", oraşul de pe Crişul Repede, prin CS "Black & White" (str. Moţilor nr. 2), demonstrează că este un pol important al acestui sport în România. Ajunsă la cea de-a 4-a ediţie, competiţia, care se va desfăşura în perioada 12-15 mai, va reuni la start 32 de jucători din 7 oraşe.

 

Experienţa de 4 ani în organizarea unor astfel de turnee a făcut ca la această ediţie jucători de un nivel foarte ridicat să îşi anunţe prezenţa. În acest sens, alături de Bogdan Marchiş, din Baia Mare (câştigătorul ediţiilor din 2014 şi 2015), va concura Paul Croitoru (câştigătorul Cupei României), Rareş Sinca (câştigătorul Cupei municipiului Bucureşti), ambii din Capitală, precum şi Fenyvesi Zsolt, campionul Ungariei. Cei 32 de participanţi provin din oraşe precum Baia Mare (primul oraş în care s-a promovat snooker-ul ca sport), Budapesta, Bucureşti, Piteşti, Cluj-Napoca, Arad şi Oradea. De menţionat că în ţară există doar 4-5 locaţii în care se desfăşoară competiţii naţionale de acest gen (Bucureşti, Baia Mare, Oradea, Braşov şi Cluj-Napoca).

 

„Număr mare de jucători valoroşi”

Relativ un sport nou în România, federaţia de specialitate fiind înfiinţată în 2007, snooker-ul atrage tot mai mulţi tineri. „Clubul nostru există din 2012 şi, de la an la an din acel moment, la fiecare competiţie pe care o organizăm întâmpinăm tot mai mari dificultăţi în a satisface solicitările de înscriere. La această ediţie vor concura 32 de jucători, chiar dacă am fi avut posibilitatea să organizăm o competiţie cu 48 de sportivi. Sincer nu ne aşteptam să ne onoreze cu prezenţa un număr atât de mare de jucători valoroşi”, a declarat Sorin Avram, vicepreşedintele CS Black & White şi, totodată, unul dintre concurenţi.

 

Fond de premiere, mărit de la ediţie la ediţie

Întrecerea se va desfăşura pe 5 mese profesionale (patru au fost folosite la campionate europene şi mondiale) după sistemul cel mai bun din 5 jocuri (primul la 3), finala urmând a fi adjudecată de primul care va ajunge la 4 partide câştigate (4 din 7). Vor exista 8 capi de serie, fiecare dintre aceştia având cel puţin un turneu câştigat în ţară. Tragerea la sorţi va fi luni, 9 mai, la sediul clubului urmând ca jocurile propriu-zise să se dispute după următorul program: joi şi vineri (12 şi 13 mai), cu începere de la ora 10.00, se vor disputa meciurile din faza grupelor; sâmbătă (14 mai), cu începere de la ora 12.00, vor avea loc optimile şi sferturile de finală, iar duminică (15 mai), de la ora 11.00, semifinalele şi, în jurul orei 15.00, finala. Intrarea spectatorilor va fi liberă. Fondul total de premiere este de 6250 lei urmând ca premiile efective să fie în valoare de 5000 de lei (locul I va primi 1600 de lei, locul al 2-lea 800 lei). Taxa de participare este de 100 de lei. „Efortul financiar legat de organizare a fost foarte mare. Din fericire, am reuşit să atragem o serie de sponsorizări care ne-au permis să ridicăm valoarea premiilor faţă de ediţiile precedente. Totuşi, cel mai important pentru noi este ca toţi participanţii să se declare mulţumiţi la finalul turneului”, a afirmat Gheorghe Mureşan, preşedintele clubului.

 

Patru zile cu 63 de meciuri

Vor avea loc 63 de meciuri (durata medie a unui meci este de 2 ore) care vor fi arbitrate de către 8 arbitri. Unul dintre cei 8 oameni care vor împărţi dreptatea este şi Raluca Dacin, care nu are nicio emoţie în a gestiona duelurile bărbaţilor. „Am o personalitate aparte care îmi permite să îi ţin în frâu. Din fericire, nu am avut probleme, deoarece participanţii sunt oameni civilizaţi, cu un grad ridicat de cultură”, a declarat Raluca Dacin. Pentru ca evenimentul să se desfăşoare în cele mai bune condiţii, la fiecare meci vor asista câte un supraveghetor şi un oficial, aşa cum va fi şi Cristina Răpsigan, managerul CS Black & White. „Sarcina mea efectivă va fi aceea de a avea grijă de atitudinea spectatorilor, astfel încât jocurile să se desfăşoare în cele mai bune condiţii”, a declarat adminstratoarea clubului. Toate jocurile vor fi transmise în direct prin internet, acestea putând fi urmărite pe site-ul www.snookeroradea.ro.