În perioada 26 - 28 mai, Oradea a celebrat Zilele Revistei Familia, una dintre cele mai prestigioase reviste de cultură din România. La împlinirea a 150 de ani de la debutul tânărului Eminescu, revista a invitat la eveniment tineri din toată ţara, debutaţi după anul 2008, dedicându-le colocvii şi premii.

 

Cea de-a XXVI-a ediţie a Zilelor Revistei Familia a fost inaugurată joi, 26 mai, în sala Florica Ungur, în prezenţa câtorva zeci de scriitori, poeţi şi critici, colaboratori sau apropiaţi ai revistei. După cuvântul de deschidere rostit de directorul revistei, Ioan Moldovan, a urmat o manifestare dedicată poetului şi criticului literar Gheorghe Grigurcu. Aşa cum a subliniat criticul Ion Simuţ, Gheorghe Grigurcu a publicat în fiecare număr al revistei din ultimii 51 de ani, această performanţă fiind de neegalat. Din acest motiv, Revista Familia i-a dedicat cel mai recent număr al publicaţiei, în care sunt incluse mărturii despre Grigurcu, dar şi poezii semnate de el. Zilele Revistei Familia au adus la Oradea nume de referinţă ale Uniunii Scriitorilor, de la Nicolae Manolescu la Gabriel Ghifu, Mircea Mihăieş, Cassian Maria Spiridon, Aurel Maria Baros, Horea Gârbea sau Adrian Popescu. Şi, cel mai important, aceşti scriitori au fost puşi faţă în faţă cu reprezentanţii tinerei generaţii, generaţia anilor 2000. Astfel, vineri, 27 mai, la ora 10.00, în Sala Mare a Primăriei Oradea a avut loc un colocviu pe tema „Ofensiva debutanţilor: semn al înnoirii?”. Din cei 30 de scriitori tineri invitaţi, jumătate au răspuns afirmativ şi s-au deplasat la Oradea fie din Cluj, din Târgu Mureş, din Alba Iulia, Craiova sau Braşov.

În cadrul colocviului, prin dialog, tinerii, alături de Nicolae Manolescu, au încercat să identifice direcţiile spre care se îndreaptă literatura azi, au punctat diferenţe şi asemănări între scriitorii lansaţi în anii ’80, ’90 şi 2000, şi au indicat problemele cu care se confruntă scriitorii în ziua de astăzi. Tot vineri, de la ora 16.30, în aceeaşi locaţie, a avut lo lansarea cărţii „Nu te opri, nu te întoarce”, de Traian Dobrinescu, volumul fiind prezentat de Nicolae Manolescu şi Răzvan Voncu. Zilele Revistei Familia s-au încheiat sâmbătă când a avut loc întâlnirea redacţiilor.