Prima cursă charter din Tel Aviv a aterizat miercuri pe Aeroportul din Oradea cu o întârziere de aproximativ o oră şi jumătate, ajungând la ora 12.37 faţă de ora 11.20, care figura în programul de zbor iniţial. Cei 125 de călători au fost transportaţi cu un aparat Boeing 737, zborul fiind operat de compania Blue Air şi durând aproximativ două ore.

 

Timp de două luni, iulie şi august, în fiecare miercuri, o aeronavă din direcţia Tel-Aviv va ateriza pe Aeroportul din Oradea, aducând turişti israelieni care urmează să petreacă sejururi în Oradea, având incluse în program tururi la Budapesta, Viena sau alte oraşe accesibile ca distanţa faţă de Oradea.

„Zborurile vor fi operate de Blue Air, urmând ca 2.000 de turişti israelieni să vină în acest an în Băile Felix şi Oradea şi să cheltuiască circa 1,8 milioane euro. Pachetele turistice sunt dedicate familiilor şi adulţilor. Principalele atracţii pentru israelieni sunt aquapark-urile, apele termale, centrul istoric restaurat al oraşului Oradea, precum şi Parcul Naţional Munţii Apuseni”, a declarat Meidan Butnaru, directorul comercial Meshek Wings.

Turiştii care au sosit miercuri la Oradea beneficiază de tururi organizate Oradea - Budapesta şi Oradea - Viena, iar la întoarcere vor rămâne câteva zile şi în Oradea, aceştia fiind cazaţi la hotelul Double Tree by Hilton și Ramada din Oradea, precum și la hotelul President din Băile Felix. ,,Rolul Asociației de Promovare a Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR) a fost crucial, pentru că noi am inițiat discuțiile cu compania Meshek în toamna anului 2015 în cadrul Târgului Național de la București. După acel moment, au urmat două vizite ale reprezentanților companiei din Israel pentru a vedea dacă destinația este potrivită pentru piața din Israel. În primele luni ale lui 2016, C.E.O.-ul companiei Meshek a vizitat Oradea pentru a discuta detaliile pachetelor turistice cu hotelurile din Oradea și Băile Felix care au fost interesate de această colaborare. La scurt timp a fost anunțată decizia de a opera 10 zboruri charter, pentru început, din Tel Aviv către Oradea. Pentru a aduce cât mai mulți turiști în Oradea, Asociația a participat în primăvara acestui an la târgul de turism din Tel Aviv, cu scopul de a promova destinația Oradea - Băile Felix și de a aduce cât mai mulți pasageri pe aceste 10 zboruri”, a declarat Mihai Jurcă, directorul APTOR, care a amintit că rolul asociației este de a promova și de a fi interfața între tour-operatori și furnizorii locali de servicii turistice. 

Printre turiştii care au ajuns miercuri la Oradea s-a numărat şi Sofica Moise, născută şi crescută în România până la vârsta de 13 ani, care acum vine în ţară chiar şi de două ori pe an. „Simt nevoia să vin aici foarte des, mi-e dor de România, de aceea vin şi de două ori pe an. Mi-am adus copiii şi nepoţii şi chiar mulţi dintre prieteni. Vreau să vizitez multe locuri, dar mai vreau şi să fac cumpărături”, ne-a declarat israelianca cu origini în România. În periplul bihorean, turiştii israelieni vor vizita centrul istoric al Oradiei, Sinagoga, Băile Felix, Peştera Urşilor, dar şi mall-urile din oraş.

Nu numai turiştii vor putea beneficia de zborurile Tel Aviv - Oradea, ci şi alte persoane, de fapt în cursa de miercuri, printre turişti, s-au aflat şi 14 pasageri. „Agenţia noastră vinde bilete de avion dus-întors, la preţul de 315 euro/persoană (tur-retur), cu toate taxele incluse. Deja au fost persoane care s-au interesat de aceste zboruri. Rezervări se pot face la Agenţia Simbo Tour, noi aflându-ne în relaţii contractuale cu compania Meshek”, ne-a declarat Natalia Birău, reprezentanta Agenţiei Simbo Tour.