Potrivit Proiectului de Hotărâre de Guvern publicat pe pagina oficială a Ministerului Agriculturii, crescătorii de bovine vor primi un ajutor de minimis pentru cumpărarea de juninci și de tauri.

Ajutorul de minimis care se acordă beneficiarilor, este de: maximum 5.000 lei/cap junincă din rasă specializată de taurine de lapte, respectiv maximum 2.500 lei/cap viţea din rasă specializată de taurine de lapte achiziţionată potrivit prevederilor prezentei hotărâri; maximum 6.000 lei/cap junincă din rasă specializată de taurine de carne, respectiv maximum 3.000 lei/cap viţea din rasă specializată de taurine de carne, achiziţionată; maximum 4.500 lei/cap junincă din specia bubaline achiziţionată; maximum 8.000 lei/cap de taur de reproducţie din rase de carne achiziţionat în baza prevederilor prezentei hotărâri. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a trei exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente. Resursele financiare necesare aplicării schemei de ajutor de minimis sunt de 18.150.000 lei şi se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie MADR pe anul 2016, la capitolul 83.01 „Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare", titlul 40 „Subvenţii", art. 40.15 „Sprijinirea producătorilor agricoli". Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc întreprinderilor începând cu data de 21 noiembrie 2016.

Pentru obţinerea ajutorului de minimis, beneficiarii care îndeplinesc criteriile de eligibilitate și pentru care DA judeţene au calculat o sumă minimă rămasă de 2.500 lei sau 3000 lei sau 4500 lei sau 5000 lei sau 6.000 lei sau 8.000 lei în funcţie de categoria de animale achiziţionate, întocmesc cereri şi le depun până la data de 21 octombrie 2016, la DA judeţene pe a cărui rază teritorială se află exploataţia înregistrată sau exploataţia cu cel mai mare număr de animale. Documentele necesare sunt următoarele: copie a BI/CI al/a solicitantului persoană fizică, sau după caz, împuternicire/procură notarială şi o copie a BI/CI al/a reprezentantului legal; copie a atestatului de producător, în cazul persoanelor fizice; copie a certificatului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrul Comerţului, în cazul persoanelor juridice şi în cazul beneficiarilor prevăzuţi la art. 4 alin. (2) lit. a) din Hotărâre, precum și copie a BI/CI a împuternicitului persoană fizică; declaraţie pe proprie răspundere conform anexei nr. 2, partea B; dovadă cont activ bancă/trezorerie; document care atestă numărul de vaci/viţele/juninci sau bivoliţe înscrise în RNE, la data depunerii cererii, eliberat în funcţie de operatorul Sistemului naţional de identificare şi înregistrare a animalelor – SNIIA; angajamentele prevăzute de lege; copia facturii fiscale de achiziţie/filei carnetului de comercializare a junincilor şi/sau viţelele din rase specializate de taurine şi/sau a junincilor din specia bubaline şi/sau a taurilor de reproducţie din rase de carne; copii ale certificatelor de origine a junincilor şi/sau viţelelor din rase specializate de taurine şi/sau a junincilor din specia bubaline, precum şi ale taurilor de reproducţie din rase de carne, vizate de Oficiul judeţean de zootehnie, care se depun până la data de 10 noiembrie 2016; copie a buletinului de însămânţări artificiale/adeverinţei de montă naturală, în cazul achiziţionării junincilor din rase specializate de taurine şi bubaline, din care să reiasă gestaţia de minimum 3 luni; formularul de mişcare F2/document de mişcare, emis de medicul veterinar de liberă practică împuternicit/utilizatorul Sistemului Naţional de Identificare şi Înregistrare a animalelor, avizat de DSVSA judeţeană depus în termen de maximum 15 zile de la data încasării ajutorului de minimis.