Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au primit, sâmbătă, după 20 de ani de la căsătorie încă o pereche de verighete, numite simbolic ”Verighetele Veșniciei”, în cadrul unei ceremonii religioase oficiată la Catedrala Încoronării de la Alba Iulia.

 

Ceremonia religioasă a fost organizată după ce Altețelor Lor Regale au dorit să aibă o slujbă de binecuvântare a cununiei lor pe pământ românesc, fiind invitați de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia, la Catedrala Încoronării, locul unde au fost încoronați Regele Ferdinand și Regina Maria, în 15 octombrie 1922, în calitate de suverani ai României Mari.

Ceremonia religioasă a fost oficiată cu ușile închise, la ea participând întocmai ca acum 20 de ani, membri ai familiei, prieteni, colegi și colaboratori apropiați, iar oamenii veniți au putut să asculte slujba din curte.

Apropiați ai Casei Regale și preoți au explicat că evenimentul este unul privat și că Altețele Lor Regale se bucură de prezența oamenilor, însă pot intra doar cei care au invitație.

Unii oameni însă nu au înțeles întocmai mesajul și și-au arătat nemulțumirea spunând că este ”strigător la cer”.

”Noi am venit să fim alături de ei și ei ne scot afară”, a spus un bărbat, în vreme ce o femeie declară că evenimentul nu ar fi trebuit să fie făcut public dacă nu le este permis accesul.

Cei care nu au putut intra la slujbă au primit fotografii cu Altețele Lor Regale și cărți religioase.

Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au fost primiți cu aplauze la intrarea în curtea Catedralei de oameni de toate vârstele, iar mulți i-au fotografiat și filmat. Un grup de fetițe, care nu au avut o poziție favorabilă să-i fotografieze, a cerut celorlalți mai norocoși imaginile.

Ultimele cununii regale care au avut loc în țara noastră au fost cea a Principelui Moștenitor George al Greciei cu Principesa Elisabeta a României, în anul 1921, la Catedrala Mitropolitană din București, și cea a Principesei Ileana cu Arhiducele Anton al Austriei, în anul 1931, la Castelul Peleș.

Cu caracter privat, la 11 septembrie 2013, a avut loc cununia religioasă a Principesei Elena a României cu Alexander Phillips Nixon, în Catedrala Încoronării de la Alba Iulia.

În 21 septembrie 2016, s-au împlinit 20 de ani de la căsătoria Altețelor Lor Regale, care a avut loc la Lausanne, în Elveția, la Catedrala Ortodoxă din oraș. Slujba a fost oficiată de Înalt Preasfinția Sa Mitropolitul Damaskinos al Elveției, secondat de părintele Alexandru Iossifidis, parohul catedralei, și de părintele Adrian Diaconu, titularul parohiei românești din Lausanne.