În perioada 27-29 octombrie 2008, Revista Română de Administraţie Publică Locală, în colaborare cu Asociaţia Municipiilor, Asociaţia Oraşelor, Asociaţia Comunelor şi Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, a organizat, la Bucureşti, Forumul administraţiei publice din România.

Cea de-a treia ediţie a Forumului Administraţiei Româneşti a avut ca temă principală descentralizarea. Aproape 200 de primari din întreaga ţară s-au reunit, timp de două zile, la Rin Grand Hotel din Capitală, la cea de-a treia ediţie a Forumului Administraţiei Româneşti. Procesul de descentralizare a prins contur odată cu Legea 339 din august 2004. Unitatea Centrală pentru Reforma Administraţiei Publice (U.C.A.R.P) a fost un factor esenţial în continuarea procesului de descentralizare, iar parteneriatul cu structurile asociative ale autorităţilor locale a condus la deblocarea negocierilor publice în multe situaţii. Un pas important în evoluţia procesului l-a reprezentat şi aprobarea normelor metodologice privind aplicarea acestei legi în februarie a.c. Cadrul legislativ prevede elaborarea de strategii sectoriale, de descentralizare pe domenii, strategii elaborate în cadrul ministerelor de resort, de grupuri de lucru, constituite prin ordinul ministrului, compuse de specialişti şi experţi din cadrul acestor ministere. Cele mai mari probleme sunt legate, în continuare, de dificultăţile financiare ale autorităţilor locale. Din păcate, la întâlnirea de la Bucureşti, reprezentanţii Guvernului, care au fost invitaţi să ia parte la discuţii, nu şi-au făcut timp să ajungă, fapt pentru care cei aproximativ 200 de primari din ţară s-au arătat foarte dezamăgiţi.

De asemenea, evenimentul a mai cuprins Şcoala de toamnă pentru jurnalişti obiectivul acesteia fiind informarea reprezentanţilor mass-media cu privire la evoluţia procesului descentralizării, precum şi clarificarea unor aspecte legislative legate de competenţele autorităţilor locale.