Guvernul spaniol a anunțat că va declanșa sâmbătă articolul 155 din Consituția spaniolă ce prevede suspendarea autonomiei politice a regiunii catalane, după ce liderul catalan Carles Puigdemont a precizat că Parlamentul regional al Cataloniei ar urma să voteze declarația de independență.

Carles Puigdemont a transmis o scrisoare Madridului în care a precizat că Parlamentul catalan ar putea vota declarația de independență, dacă premierul Rajoy va activa articolul 155 din Constituția spaniolă și dacă va refuza negocierile cu liderii regiunii catalane. În scrisoarea sa, Puigdemont a declarat că Guvernul spaniol împiedică progresul regiunii catalane, adăugând că dacă Madridul va continua să „să împiedice dialogul și să aplice acțiuni represive”, Catalonia își va declara în mod formal independența. „Decizia declanșării articolului 155 aparține Guvernului, cu o autorizare din partea Senatului. În pofida eforturilor și dorinței noastre de a dialoga, faptul că singurul vostru răspuns este de a anula autonomia regiunii arată că nu înțelegeți problema și ca nu vreți sa discutăm. Prin urmare, dacă Guvernul spaniol insistă se evite dialogul și își continuă măsurile represive, Parlamentul catalan va avea dreptul, dacă va considera necesar, să voteze formal declarația de independență, ce nu a fost votată la 10 octombrie”, a transmis Pugidemont către autoritățile din Madrid. Drept reacție, Executivul spaniol a anunțat că va invoca articolul privind suspendarea autonomiei regiunii Catalane, însă Guvernul spaniol nu a precizat exact ce pași va urma. Potrivit legii, Senatul spaniol, în care Partidul Popular al premierului Rajoy deține majoritatea, ar trebui să aprobe cererea Guvernului de invocare a articolului 155 din Constituție. „Guvernul Spaniei va continua procedurile instituite de articolul 155 din Constituție pentru a restabili ordinea legală în Catalonia”, se arată în comunicatul premierului Rajoy. Carles Puigdemont a avut termen până joi să-și clarifice poziția cu privire la declararea independenței Cataloniei.
Dacă autoritățile catalane merg mai departe și declară independența față de Spania, „nimeni” din Uniunea Europeană nu le-ar sprijini, a avertizat ieri președintele Parlamentului European, Antonio Tajani. „Cred că ar fi bine pentru guvernul Cataloniei să nu declare independența, ar fi bine pentru că nimeni nu este în favoarea independenței Cataloniei”, a declarat Tajani.

„Suntem în favoarea dialogului, dar nimeni în Europa nu poate accepta independența Cataloniei”, a adăugat el. Dacă liderii catalani insistă, „ei vor fi izolați, nimeni nu va ajuta guvernul Cataloniei pe această cale”, a mai spus Tajani.