Inspectorii OJPC ne avertizează: Inspectorii Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor au desfăşurat o acţiune de control privind calitatea şi modul de comercializare a produselor de patiserie, cofetărie şi a îngheţatei. Dar să le luăm pe rând... La produsul îngheţată s-a verificat în mod direct încadrarea în prevederile legale conform cărora ?îngheţata cu aspect neomogen, granulat, neuniform colorată, dezgheţată, reîngheţată, cu pete de mucegai, amară nu se admite consumului uman?. În două cazuri, s-a găsit expusă la comercializare îngheţată preambalată, diferite sortimente, în lăzi frigorifice care, din cauza supraîncărcării cu produse şi a temperaturilor ridicate din exterior, nu mai asigurau temperatura prescrisă de producători, adică - 18 grade Celsius. La un alt agent economic, spaţiile frigorifice destinate păstrării îngheţatei nu erau prevăzute cu termometre, neputând fi demonstrată respectarea condiţiilor prescrise de producători. Pe de altă parte, au fost verificate documentele fără de care un producător nu poate funcţiona şi comercializa îngheţată la dozator - licenţa de fabricaţie, reţete de fabricaţie, aici fiind depistate deficienţe. În ceea ce priveşte îngheţata nepreambalată şi comercializată în porţii individuale, s-a verificat şi gradul de prospeţime, capitol la care nu au fost depistate nereguli. În ceea ce priveşte produsele de patiserie, s-a urmărit gradul de prospeţime, având în vedere că produsele de patiserie şi cofetărie prin natura lor trebuie consumate în 24 de ore de la fabricare. La un agent economic au fost găsite 2 kg chifle având data durabilităţii minimale înscrise de producător depăşită. La restul agenţilor economici controlaţi, nu au existat cazuri de suspiciune, dar pentru verificarea parametrilor produselor, au fost prelevate 22 de probe prin 12 procese verbale de prelevare, pentru efectuarea analizelor de laborator. S-au găsit, însă, la comercializare produse de patiserie foietaje, pateuri, cornuleţe şi prăjituri diverse sortimente, fursecuri şi blat de tort, cornuleţe umplute fără elemente de identificare şi caracterizare prevăzute de legislaţie. Produsele de cofetărie fabricate de patru agenţi economici, de asemenea plăcinte şi gogoşi au fost găsite la comercializare fără a fi afişat gramajul, agenţii economici fiind sancţionaţi pentru această abatere. Legat de condiţiile igienico-sanitare la producere, transport, depozitare şi comercializare alimente, vă putem spune că, cu o singură excepţie, totul a fost conform normelor, iar în privinţa preţurilor, ei bine - trei agenţi economici au fost sancţionaţi pentru lipsuri... De asemenea, într-un singur caz - laborator cofetărie - patiserie, s-a constatat că nu există licenţa de fabricaţie pentru activitatea respectivă. În concluzie, acţiunea inspectorilor, în cadrul căreia au fost verificate 480 de kg produse de patiserie, 77,5 - cofetărie, respectiv 250,5 kg îngheţată, s-a finalizat cu 23 de procese verbale de constatare a contravenţiei, un total de 113 milioane lei amenzi aplicate plus cinci avertismente. Adăugăm doar că pentru nereguli serioase au fost închise temporar două unităţi, una pe o perioadă de până la 6 luni (până la remedierea condiţiilor igienico-sanitare) şi o alta - de la 6 la 12 luni (până la obţinerea licenţei de fabricaţie).