Căderea alarmantă a cursului leului în raport cu celelalte valute afectează şi piaţa medicamentelor. Farmaciştii sunt de părere că "se prevede un mare blocaj, deoarece moneda euro a crescut foarte mult".

Bolnavii, în voia sorţii!
Încă din lunile noiembrie şi decembrie, conform afirmaţiilor reprezentanţilor Colegiului Farmaciştilor din România, destul de multe medicamente lipsesc din farmacii. În acest moment se vând doar produsele companiilor care au acceptul de a comercializa în aceste condiţii. Sunt unele medicamente pentru spitale ale căror preţuri sunt calculate la valoarea euro din aprilie 2007, când moneda europeană valora 3,32 lei. "Momentan, depozitele de medicamente sunt în inventar, iar farmaciile şi spitalele "trăiesc" din ce au comandat anul trecut. Spitalele şi-au făcut stocuri, iar pacienţii cronici şi-au cumpărat deja medicamentele, deoarece farmaciile nu mai au plafon. Până la sfârşitul lunii nu vor fi probleme", a declarat un reprezentant al Asociaţiei Distribuitorilor de Medicamente din România.

"Nimeni nu vrea să lucreze în pierdere"
Eugenia Hamza, preşedinta Colegiului Farmaciştilor Bihor, confirmă faptul că ne "paşte" o criză a medicamentelor.
"Preţurile la medicamente sunt stabilite de către Ministerul Sănătăţii. Ultimul preţ a fost de 3,6 ron/euro. Multe dintre medicamente le-au blocat furnizorii. Cele mai solicitate medicamente sunt cele antihipertensive. Cele specifice în tratamentul pentru diabetici sunt incluse în Programul Naţional de Sănătate. Medicamentele care s-au scumpit sunt cele care se eliberează fără reţetă. Se poate ajunge la un blocaj pe piaţa farmaceutică, dacă ministerul nu schimbă preţurile. Nimeni nu vrea să lucreze în pierdere. Din 1 octombrie 2008, este o degringoladă, au existat produse care lipseau din farmacii. A crescut consumul de medicamente scumpe şi a scăzut consumul de medicamente ieftine. Pentru a nu se ajunge la o criză a medicamentelor, cel mai indicat ar fi recalcularea preţurilor", ne-a declarat Eugenia Hamza.
Ioana MADA

Ultima oră
În cursul zilei de ieri, distribuitorii de medicamente au avut o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, la finalul căreia au anunţat că vor relua livrările de medicamente din import începând cu 1 februarie, calcularea preţului la medicamente de la un curs euro de 3,63 de lei la patru lei însemnând însă majorarea preţului de la această dată. Preşedintele Farmexim, Ovidiu Buluc, a declarat că din cele 3.000 de produse existente, 2.500 se livrează încă, în schimb 500 nu există pentru că nu s-au mai importat. El a mai spus că preţurile la medicamente ar putea să scadă întrucât producătorii vor stabili noile preţuri CIP (de intrare în ţară) potrivit proiectului de ordin al ministrului Sănătăţii aflat în prezent în dezbatere publică pe site-ul MS, respectiv cel mai mic preţ din 12 ţări UE.