Invitata Fundaţiei Culturale de pe lângă Biblioteca Judeţeană Gheorghe Şincai, Victoria Furcoiu, sosită de pe meleagurile judeţului Covasna, a lansat în Oradea volumele de versuri cuprins sub titlul sugestiv „Scrieri pentru copii de la bunica”.

    

Lansarea volumelor a contribuit la marcarea unui eveniment special, prin care am contribuit împreună la cultivarea în adevăratul sens al cuvântului a frumuseţii gândurilor, a creaţiei sufletului, a luminii care izvoreşte cu mult har din prea plinul vocabular al limbii române, vocabular, utilizat cu măiestrie in versurile autoarei Victoria Furcoiu. Autoarea vine în Oradea  ca un  promotor şi creator  al „luminii şi înţelepciunii pentru educaţie şi dezvoltarea gândirii”, iar „tonurile multicolore” ale desenelor care ilustrează volumele sunt expresia vizualizată a temei poeziilor „ca rod al artei dăruite copiilor”.

Volumele cuprinse sub titlul  „Scrieri  pentru  copii de la  bunica” conţin tematici diferite,  deosebit de valoroase, destinate  domeniului educativ şi ocupaţional pentru preşcolari şi şcolari din ciclul primar şi reprezintă: Ghicitori pentru copii, Poveşti nemuritoare în versuri, Poveşti din curtea bunicii, Sfaturi educative, Deprinderi sănătoase şi bune maniere pentru copii şi Alfabetul vesel. La acestea se adaugă  şi poeziile din „Învăţăminte pentru suflet”, versuri dedicate celor 10 Porunci, create pentru cultivarea şi practicarea credinţei.

Autoarea oferă o dedicaţie specială celor doi nepoţi care au fost sursa inspiraţiei.

Fascinanta prezentarea a volumelor de către doamna prof. dr. metodist Maria

Hulber de la Casa Corpului Didactic al judeţului Bihor , a scos foarte mult în evidenţă valoarea concepţiei volumelor. A prezentat în mod didactic, cu  amănunte, importanţa temelor pentru educaţia elevilor, şi a modului în care părinţii sunt sfătuiţi să abordeze conduita personală pentru a fi un bun exemplu de urmat,  atitudini care sunt tratate prin versuri speciale. Revelaţia evenimentului a fost prezenţa grupului de elevi din cls. a III-a condusă de prof. Viorica Porumb de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu”.

Elevii s-au bucurat de un succes deosebit, datorită faptului că au alcătuit o scenetă cu toate poeziile cuprinse în volumul “Sfaturi educative, deprinderi sănătoase şi bune maniere pentru copii”. Fiecare elev a fost felicitat personal de către autoare şi a beneficiat de o diplomă de onoare pentru participare. Prezenţa Victoriei Furcoiu la Oradea se datorează recomandării făcute de domnul Stark Ludovik – preşedintele organizaţiei persoanelor vârstnice din cadrul Forumului Democrat German din Judeţul Bihor - către Mioriţa Săteanu,  care a mobilizat şi a contribuit la organizarea evenimentului.