Înaintea începerii campionatelor pe plan local, arbitrii bihoreni au fost instruiţi şi testaţi fizic şi teoretic cu prilejul unei consfătuiri organizate la Universitatea Oradea.

 

Acţiunea  a început cu prezentarea şi explicarea de către responsabilul Departamentul tehnic, Marius Omuţ, a noilor modificări aduse la Legile Jocului, care au intrat în vigoare o dată cu Campionatul European din Franţa (1 iunie 2016).  Au fost exemplificate inclusiv cu faze video cele mai importante şi mai des întâlnite situaţii. De asemenea,  Laurenţiu Dansa, vicepreşedinte CJA Bihor, a făcut unele  recomandări cu privire la comportamentul şi atitudinea de care arbitrii trebuie sa dea dovadă atât la jocurile la care oficiază, cât şi în viaţa de zi cu zi. „Arbitri au răspuns pozitiv, fiind interesaţi şi preocupaţi de cele prezentate, intervenind pentru a cere clarificări sau explicaţii suplimentare la unele dintre situaţiile prezentate. După partea de instruire a urmat testarea teoretică şi fizică a arbitrilor. La testarea teoretică peste 90% dintre arbitri au obţinut note bune şi foarte bune”, a declarat Laurenţiu Danşa.

Testarea fizică a constat din susţinerea a două probe: proba de viteză (4X40metri) şi proba de rezistenţă pe intervale (40X75metri). Timpii arbitrilor la proba de viteză au fost înregistrate prin sistemul de cronometrare cu fotocelulă proaspăt achiziționat de catre Asociatia Cavalerii Fluierului, cu ajutorul unor sponsori. În acest fel arbitrii și-au putut vedea timpii imediat pe panoul cu afișaj electronic. „Printre remarcaţii probelor fizice s-au numărat: Matica Marius, Cheregi Ionuţ, Bronţ Dan, Opriş Andrei, Bârţan Sergiu, dar şi mai tinerii Varga Sergiu, Varga David, Demian Cristian, Venter Andrei, Mitra Sergiu, Szucs Tibor, Bulzan Andrei, Lala Amadeus, Guler Bogdan, Sturz Raul, Beleneşi Alex, dar şi alţii în care comisia îşi pune mari speranţe. Din rândul fetelor, care reprezintă un număr destul de însemnat in randul arbitrilor bihoreni, rezultate foarte bune au obţinut Păduraru Jeanina, Popa Paula, Ilie Diana şi Moza Adina”, a afirmat Marius Omuţ.

„Per total rezultatele au fost bune, motiv pentru care sperăm ca şi performanţele arbitrilor la jocuri să fie pe măsura celor aratate cu ocazia acestor testări”, a conchis Laurenţiu Danşa.