Satul Lazuri de Roșia a găzduit, la sfârșitul săptămânii trecute, cea de-a cincea ediție a Târgului de produse tradiționale intitulat „Straița plină”. În paralel, sâmbătă, 8 octombrie, în comuna Roșia, s-a desfășurat și concursul de ciclism (mountain bike), întrecerea fiind la cea de-a doua ediție.

 

Târgul de produse tradiționale „Straița plină” este parte a Proiectului „Pădurea Craiului - un loc mai bun de vizitat, un loc mai bun în care să trăiești”, care este finanțat în cadrul programului Green Entrepreneurship 2.0, o inițiativă comună a Romanian American Foundation și a Fundației pentru Parteneriat. Mai mulți producători din comuna Roșia și Depresiunea Beiușului, precum și din județul Arad, au oferit participanților la târg diferite bunătăți provenite din gospodăriile proprii: felurite dulcețuri, prăjituri, plăcinte sau siropuri, pâine coaptă pe vatră, slănină sau alte preparate din carne făcute după metode tradiționale, brânzeturi, must, vin și chiar alte băuturi.

În calitate de gazdă a evenimentului, primarul Florin Bonca, îmbrăcat în straie țărănești, adecvate momentului, a promis că va face demersuri pentru organizarea unui astfel de târg al produselor tradiționale de două ori pe an, primăvara și toamna. Interlocutorul nostru a precizat că întrecerea de mountain bike „Pădurea Craiului”, destinată sportivilor amatori, a fost organizată în paralel cu târgul pentru a economisi o parte din sumele necesare finanțării competiției de ciclism.

Tot de la primarul Florin Bonca am aflat și programul celor două zile ale Târgului de produse tradiționale „Straița plină”. Sâmbătă, 8 octombrie, au fost organizate ateliere meșteșugărești (olărit, pâslărit) și au avut loc două concerte de muzică folk, susținute de Dinu Olărașu și de trupa „Țapinarii”. A doua zi, duminică, 9 octombrie, s-a desfășurat târgul propriu-zis de produse tradiționale, au continuat să funcționeze atelierele meșteșugărești și a avut loc un spectacol folcloric de ținută, la reușita căruia au contribuit Taraful „Dor bihorean” din Beiuș, Grupul vocal „Permanențe” din Roșia, Ansamblurile „Muguri și Mlădițe de Tezaur” al Casei de Cultură Beiuș, „Moșuț” din Vadu Crișului și „Codrenii Bihorului” din Roșia, precum și îndrăgiții soliști Paula Lezeu, Andrada Oros, Roxana Buzle, Andreea Codrean, Andrada Crăciun, Mariana și Simona Tomele, Vlad Ștef, Romina Nemeș, Monica Blaga și Elena Șerb.

Organizatorii evenimentelor au fost: Asociația „Orizont Verde” Roșia, Primăria comunei Roșia, Consiliul Județean Bihor, Agenția de Management al Destinației Bihor, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor, Clubul Sportiv „Xterra” Oradea, Asociația „Pro Remetea” și Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor.