Producerea şi valorificarea laptelui sunt monitorizate de serviciile sanitare veterinare, în baza Regulamentului C.E nr. 853/2004 care stabileşte normele specifice de igienă şi calitate pentru laptele crud destinat prelucrării, cu prioritate în unităţile de procesare a laptelui.

Potrivit legii, începând cu anul 2014, este interzisă livrarea la centrele de colectare, la unităţile de procesare, respectiv punerea pe piaţă a laptelui crud care nu respectă cerinţele legislatiei Uniunii Europene legat de numărul total de germeni şi numărul de celule somatice. Tocmai din acest motiv, ANSVSA reaminteşte operatorilor din domeniul procesării, respectiv comercializării laptelui crud că, în primul rând, laptele  trebuie să provină din centre de colectare lapte autorizate sanitar veterinar, iar numărul total de germeni/ml la 30°C, media geometrică, constată pe o perioadă de două luni, cu cel putin două analize pe lună, nu trebuie să depăşească 100.000. De asemenea, numărul de celule somatice trebuie să fie sub 400.000, media geometrica constatată pe o perioadă de 3 luni, cu cel puţin o analiză pe lună. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA),

precizează că, la rândul lor, crescătorii de lapte au obligaţia să asigure măsurile administrative din exploataţii, cu referire la, evidenţa strictă a efectivelor, înregistrarea exploataţiei, identificarea şi înregistrarea animalelor, ţinerea corectă a Registrului de exploataţie. De asemenea, fermierii trebuie: să aibă încheiat un contract cu un medic veterinar de liberă practică căruia să-i comunice cazurile de îmbolnăvire (sau eventualele suspiciuni de îmbolnăvire a animalelor); să asigurare condiţiilor de biosecuritate în exploataţiile de vaci cu lapte; să asigure condiţiile de adăpostire, sănătate, igienă şi bunăstare animală; să se asigure că mulsul se desfăşoară în condiţii igienice, prin spălarea şi dezinfectarea ugerului, a aparatelor de muls şi a ustensilelor folosite în acest scop; să fie dotaţi cu echipamente (tanc de răcire) care să asigure o răcire imediată a laptelui după muls la maxim 8 grade Celsius; să transporte imediat după muls laptele crud la centrul de colectare, sau prelucrare, evitând contaminarea acestuia pe timpul transportului.

Producătorii care deţin exploataţii mici (gospodării ale populaţiei), sau exploataţii comerciale de vaci producătoare de lapte pot livra laptele crud către centrele de colectare lapte sau direct catre unităţile de procesare lapte şi pot comercializa, conform Ordinului ANSVSA nr. 111/2008 şi Ordinului nr. 55/2010, laptele crud direct către consumatorul final, însă doar în spaţii autorizate sanitar veterinar. În acest sens, producătorii trebuie să deţină: document de înregistrare sanitară veterinară pentru vânzare directă şi/sau vânzare cu amănuntul, eliberat de DSVSA judeţeană; atestatul de producator şi carnetul de comercializare a produselor agricole; fişa de sănătate a animalelor vizată de medicul veterinar; carnet de sănătate a producatorului cu viza medicului uman; buletin de analiză emis de laboratorul sanitar veterinar care să ateste că laptele se încadrează în parametrii de calitate legali; produsele să nu fie falsificate sau sa prezinte modificări anormale ale aspectului/culorii, mirosului, gustului ori consistenţei; produsele să nu fie contaminate cu diferite impurităţi, să nu fie transportate sau prezentate în ambalaje murdare, ruginite ori improprii pentru produsele respective; să ofere consumatorului date privind identitatea producătorului, sortimentul de produs, data obţinerii, valabilitatea, înscrise pe o etichetă ataşată pe ambalaj‚ sticla pentru lapte, cutia de plastic sau putina pentru brânzeturi.