Europa are deja în jur de 200 de morţi şi 500 de răniţi în războiul pe care aproape pare că nu-l duce cu Statul Islamic. Victimele războiului din Irak din 2003 au fost de 4.805 militari, iar cele din Afganistan de 3.374 de americani şi europeni, fără civili. Chiar dacă o viaţă nu poate fi decât egală cu o altă viaţă, este o mare diferenţă între a muri cu arma în mână pe front şi a fi spulberat de o explozie în timp ce îţi bei liniştit cafeaua într-un local din Paris.

Epoca modernă a războaielor contra terorismului a început odată cu tragedia din America de la 11 septembrie 2001. Atunci au murit aproape 3.000 de oameni, dar SUA a înţeles repede că întărirea propriei securităţi nu este suficientă. Curăţarea focarului a avut loc cu invazia din Irak, din 2003, când au murit în luptă 4.805 militari americani şi cu cea din Afganistan, făcută alături de NATO şi soldată cu 3.374 de victime. Curăţarea focarului a făcut ca niciodată în SUA să nu mai aibă loc un atentat terorist ca cel de la 11 septembrie. Incidentul de la Boston, când au murit 3 civili şi au fost răniţi 264 de civili, nu se poate compara cu catastrofa din septembrie.

În Europa şi Turcia situaţia este radical diferită. Dacă luăm în calcul doar victimele din atentatele din ultimii doi ani, ne înspăimântăm. În 2015 am avut: 7 - 11 ianuarie, la Paris - 17 morţi; iulie, Suruc, Turcia - 30 de morţi; 10 octombrie 2015, Ankara, Turcia - 103 morţi şi 13 noiembrie, Paris - 130 de morţi şi 180 de răniţi. În 2016, pe 12 ianuarie, la Istambul, un atentat a ucis 10 morţi şi a rănit 15 civili, iar săptămâna trecută, pe 22 martie, la Bruxelles au murit 32 de oameni şi au fost răniţi peste 200. Pe lângă acestea au mai fost atentate soldate cu sute de victime în Egipt, Nigeria, Liban, Irak, Afganistan şi Siria. Lor li se adaugă şi uciderea şi maltratarea câtorva zeci de mii de oameni nevinovaţi în teritoriile pe care Statul Islamic le ocupă. Se pune deci întrebarea, câte sute de mii de oameni mai trebuie să moară până când Europa să înţeleagă că trebuie să facă ceea ce a făcut SUA, să cureţe locul. Să trimită forţe terestre care să stârpească din faşă terorismul. Evident, probabil că atentate ar mai fi şi după o astfel de "curăţare”, dar ar fi incidente izolate, atâta timp cât teroriştii nu vor mai avea nici ţară sfântă în care să meargă la "training”, nici lideri, nici bani, nici sprijin, nici îndemnuri. Europa este acum la o răscruce. Fie alege să trăiască în frică, fie se eliberează de ea!