Reprezentanţi ai Institutului Naţional de Administraţie s-au aflat, ieri, la Oradea, pentru a promova programul Tinerilor Profesionişti prin intermediul căruia sunt selectaţi, formaţi şi angajaţi tineri competenţi în cadrul administraţiei. La întâlnirea programată în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Bihor prezenţa celor interesaţi să urmeze aceste cursuri de formare a fost destul de redusă.

În 25 mai 2009 va începe cel de-al IV-lea ciclu al Schemei Tinerilor Profesionişti (Young Professionals Scheme - YPS), finanţat de Uniunea Europeană prin programul PHARE, care transformă tinerii funcţionari publici în manageri. La prezentarea de la Oradea au participat prefectul Mircea Ghitea şi Cristian Berilă, reprezentant al Institutului Naţional de Administraţie (INA). "Absolvenţii programului Tinerilor specialişti se vor ocupa de coordonarea proiectelor şi vor avea rolul de accelerare a modernizării administraţiei publice. Aceştia vor trebui să fie neutri din punct de vedere politic şi să nu fie influenţaţi politic", a precizat prefectul de Bihor, adăugând că datorită pregătirii lor managerii vor fi subordonaţi direct şefilor instituţiilor publice în care vor lucra. Acesta a precizat că unul dintre subordonaţii săi, managerul public Emil Berdie, este absolvent al ciclului II al acestui program. "Am un uşor regret că la apelul nostru am primit un răspuns dezamăgitor din partea tinerilor interesaţi de acest curs", a precizat, în cadrul întâlnirii, Mircea Ghitea. Prezentarea programului a fost făcută de Cristian Berilă. Acesta a precizat că managerii publici reprezintă o categorie superioară faţă de funcţionarii publici din punct de vedere al cunoştinţelor, în cadrul programului ei dezvoltându-şi cunoştinţele de management. "Acest program cuprinde două secţiuni: unul al stagiarilor, iar cel de-al doilea, al bursierilor. Stagiari pot fi tineri funcţionari publici sau personal contractual din sectorul public, cu diplomă de studii universitare de licenţă, având cel puţin un an de experienţă în sectorul public, în timp ce bursierii provin direct din rândul absolvenţilor cu diplomă de licenţă sau echivalentă cu cea de studii superioare de lungă durată, cu sau fără experienţă de muncă", a precizat reprezentantul INA. Acesta a adăugat că o altă condiţie care trebuie îndeplinită pentru a putea participa la program este ca aplicantul să aibă vârsta de maximum 35 de ani la data de 24 mai 2009. Programul de formare se desfăşoară pe o perioadă de şapte luni în ţară, la sediul INA, urmând să continue instruirea în centre de excelenţă în unul din cele 15 state vechi membre ale Uniunii Europene, patru luni stagiarii, respectiv 10 luni bursierii. Toţi vor primi câte o bursă de 1.000 lei/lună pe perioada cursurilor din ţară, respectiv câte 1.000-1.200 euro/lună pe perioada stagiului în străinătate. Absolvenţii programului YPS vor fi repartizaţi în poziţii de management în cadrul administraţiei publice, unde vor trebui să lucreze ca funcţionari publici pentru o perioadă de cel puţin 5 ani. Formularele de înscriere sunt disponibile pe site-ul www.yps.ro. Termenul limită pentru înscrierea la ambele programe este vineri, 27 februarie 2009.
Informaţii suplimentare pot fi obţinute la numărul de telefon 021/314.60.66. Acesta este ultimul ciclu al Schemei Tinerilor Profesionişti care va fi finanţat prin programul PHARE.