Ediţia din acest an a Campionatului European de karate Kyokushin s-a desfăşurat, la finele săptămânii trecute, la Kiev (Ucraina). Doi sportivi orădeni, Marius Ilaş şi Viviana Chirilă, au obţinut rezultate de excepţie. Primul s-a încununat cu titlul de campion european (categoria 80 kg seniori), iar Viviana Chirilă a obţinut medalia de bronz la categoria +65 kg senioare.

Lotul României a participat la acest eveniment cu 17 sportivi, dintre care 10 au concurat în întrecerea seniorilor, iar şapte, în campionatul destinat categoriei tineret (17-18 ani). Vineri, în cadrul desfăşurării concursului pentru tineret, sportivii tricolori au reuşit să obţină o medalie de bronz, prin Anca Dărăban, de la CS Felix Sânmartin, în cadrul categoriei de luptă -55 kg. Două locuri cinci au mai fost obţinute de Tudor Bun, de la CS Satori Kai Sibiu (categoria -65 kg) şi Sergiu Tamas (categoria -75 kg), de la CS Felix. Robert Cosma, de la CS Gym Oradea (-70 kg) şi Marius Cabău, de la CS Felix (+75 kg), au avut lupte dificile în primul tur, fiind eliminaţi la intrarea în optimi. Tot la tineret, în cadrul probei de kata de data aceasta, România a mai obţinut locurile patru prin sportivul băimărean George Paşca şi locul şase, prin orădeanca de la CS Gym, Florentina Brînduş.
Întrecerea seniorilor a fost extrem de dificilă, sportivii din estul Europei dominând competiţia, graţie forţei şi unei pregătiri fizice deosebite. În proba de kata, Raluca Manucu de la CS Gym a urcat pe locul 8. La categoria -70 kg Sergiu Druhora, de la CS Vidalis Zalău, a trecut uşor de primele două tururi, fiind învins în lupta pentru medalia de bronz de un karateka lituanian, obţinând astfel doar locul 5. La -90 kg, Eduard Wallmen de la CS Gym, a obţinut, la rândul lui, două victorii categorice prin wazari, pierzând identic in faţa unui lituanian la decizie şi clasându-se în final doar pe locul 5. În cadrul categoriei mijlocii pentru senioare, Laura Moldovan şi Elena Constantin, ambele de la CS Gym Oradea, au pierdut in primul tur, fiind dezavantajate de un arbitraj părtinitor. Primul rezultat important al delegaţiei României a fost obţinut de Viviana Chirilă, campioana en-titre a categoriei, care după ce anul trecut câştiga proba în mod categoric, anul acesta a fost nevoită să se mulţumească doar cu locul III, fiind descalificată în semifinală pentru o lovitură nepermisă, executată neintenţionat în chiar debutul meciului împotriva unei bulgăroaice şi soldată cu KO.
În cadrul categoriei mijlocii a seniorilor, Marius Ilaş, de la CS Gym, campion european în 2005 la Campionatul European din Danemarca, a reuşit cel mai bun rezultat al delegaţiei României, adjudecându-şi aurul. După un prim meci în faţa unui sportiv polonez, câştigat la decizie în prima repriză, Marius a învins un lituanian, ajungând în semifinale în faţa dublului campion european, danezul Christian Christiansen. Lupta a fost teribilă, cu schimburi de lovituri extrem de puternice ale unor sportivi foarte tehnici şi foarte puternici. Pregătirea superioară a orădeanului şi-a spus însă cuvântul, Marius dominând fiecare repriză. În final, departajarea s-a făcut la numărul scândurilor sparte, capitol la care Marius a condus cu 19 la 11, fiind, de altfel, luptătorul cu cele mai multe scânduri sparte din întreg concursul. Finala l-a găsit pe Marius în faţa deja tradiţionalului său adversar maghiar, Sandor Bak, vicecampionul european en-titre. După o luptă epuizantă, cu un Sandor Bak extrem de agresiv şi un Marius Ilaş extrem de tehnic şi subtil, arbitrii l-au desemnat câştigator pe sportivul de la Gym Oradea. Titlul de campion european i-a adus lui Marius şi calificarea la Cupa Mondială pe categorii, care se va desfăşura în luna iunie în Sankt Petersburg (Rusia), şi unde Marius va reprezenta, alături de alţi cinci sportivi, echipa Europei. Singurul sportiv român care va mai avea această onoare este Viviana Chirilă, calificată anul trecut, graţie câştigării titlului european.
„Rezultatele de anul acesta sunt cu atât mai valoroase cu cât a fost una dintre cele mai dificile şi puternice competitţii desfăşurate vreodată la nivel european. Ca antrenor al clubului Gym Oradea şi al lotului naţional, nu pot decât să fiu extrem de mândru şi onorat că cele mai bune rezultate pentru România au fost obţinute de doi sportivi din oraşul nostru. Le sunt recunoscător pentru dedicarea lor şi pentru eforturile supraomeneşti făcute la acest concurs," a declarat Harris Wallmen.