Campioana României la baschet masculin a obţinut cel de-al doilea succes în grupele Ligii Campionilor. După un duel care părea să îi fie la îndemână, dar care s-a complicat pe final, CSM CSU Oradea a învins cu 69-66 (16-17, 18-11, 23-20, 12-18) pe campioana Ucrainei, Khimik Yuzhne.

 

Cu pivotul canadian Sean Denison care venea doar după două antrenamente, antrenorul Cristian Achim a început improvizând cu Sean Barnette la poziţia 4. Ceilalţi jucători care au intrat pe parchet încă din primul minut au fost Mirkovic, Pasalic, Zeno şi Ţibîrnă. Oaspeţii au început mai bine astfel că, la scorul de 9-14, Cristian Achim a fost nevoit să solicite timp de odihnă pentru a îndrepta lucrurile, în special la capitolul recuperări unde Khimik era net superioară. Cu Sean Denison intrat în ultimele 4 minute, orădenii au redus din diferenţă astfel că după primele 10 minute scorul era 16-17 pentru Khimik Yuzhne. Cei mai productivi jucători din această parte a meciului au fost americanii Martin Zeno, cu 6 puncte, de la gazde, şi J. Smith, de la oaspeţi, cu 9 puncte. Baschetbaliştii de la CSM CSU au avut o evoluţie în creştere pe parcursul sfertului al doilea astfel că, în minutul 15, conduceau cu 25-21. Diferenţa a crescut la 6 puncte (29-23) în minutul 17, tehnicianul oaspeţilor solicitând timp de odihnă pentru a tăia elanul roş-albaştrilor. Acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că orădenii au intrat la pauză cu un avantaj de 6 puncte (34-28) după 10 minute în care au evoluat excelent, mai ales în defensivă. De menţionat că, afectat de o accidentare uşoară de care nu poate trece din cauza programului infernal, Sean Barnette a marcat primele 2 puncte abia în minutul 19. Dacă orădenii au punctat prin 8 jucători, dintre care s-a evidenţiat Sean Denison cu 8 puncte, de la ucraineni doar 4 baschetbalişti au contribuit la zestrea de 28 de puncte, cel mai productiv fiind J. Smith cu 13 puncte.

 

Emoţii în secvenţa decisivă

Sfertul al treilea a fost mai echilibrat dar în cele din urmă orădenii, în special datorită jocului bun practicat de Mirkovic şi Ţibîrnă, s-au impus la trei puncte, diferenţa mărindu-se la 9 lungimi (57-48). CSM CSU a deschis bine secvenţa decisivă, astfel că avantajul dintre cele două echipe a ajuns la 11 puncte (63-52). La adăpostul unui asemenea ecart şi simţind că adversarul totuşi le era inferior, „leii roşii” s-au relaxat prematur, astfel că oaspeţii s-au apropiat la doar patru puncte (63-59) în minutul 36, moment în care Cristian Achim a cerut timp de odihnă. Nivelul de concentrare nu a revenit la cote normale, astfel că oaspeţii s-au apropiat la doar un punct (67-66) cu 52 de secunde înainte de final. Totuşi, cei aproximativ 2.000 de spectatori care au umplut Arena Antonio Alexe au răsuflat uşuraţi la final după ce Pasalic, cu 2 libere transformate, a stabilit scorul final, 69-66 pentru campioana României.

 

CSM CSU Oradea: Muhamed Pasalic 13 puncte, Sean Denison 12, Branko Mirkovic 11, Bogdan Ţîbîrnă 10, Martin Zeno 8, Sean Barnette 6, Titus Nicoară 6, Andrei Mandache 3 şi Cătălin Petrişor.

 

De la Khimik Yuzhne s-au evidenţiat Jaime Smith, cu 23 de puncte, Oleksandr Antypov, cu 14 puncte, şi Volodymyr Koniev, cu 13 puncte.

 

Alte rezultate din Grupa B: Kataja Basket - Umana Venezia 68-92, Pinar Karsiyaka - Le Mans Sarthe 66-79 şi Maccabi Rishon - Avtodor Saratov 74-98.

 

Clasament după 5 etape

 

  1. Le Mans - 9 puncte
  2. Saratov - 8 puncte
  3. Venezia - 8 puncte
  4. Karsiyaka - 8 puncte
  5. Oradea - 7 puncte
  6. Rishon - 7 puncte
  7. Kataja - 7 puncte
  8. Khimik - 6 puncte

 

În etapa următoare, CSM CSU Oradea va evolua în deplasare, marţi, 22 noiembrie, cu echipa finlandeză Kataja Basket. Până atunci, campioana României va juca sâmbătă, la Arena Antonio Alexe, cu Dinamo Bucureşti într-un meci din Liga Naţională.