Farmaciile bihorene au funcţionat în ultimele săptămâni sub presiunea distribuitorilor de medicamente, care au ameninţat de câteva ori că sistează aprovizionarea cu produse farmaceutice. Preşedinta Colegiului Farmaciştilor Bihor, Eugenia Hamza, spune că au primit o parte din datorii, pentru medicamentele compensate şi gratuite, dar aşteaptă să primească fondurile şi pentru programele naţionale.
La fel cum se obişnuieşte la jumătatea fiecărui an, Ministerul Sănătăţii a solicitat şi de această dată caselor de asigurări de sănătate raportul bugetului, cheltuieli şi venituri, mai ales că au ajuns în urmă cu plata către spitale şi farmacii. CAS Bihor anunţa la începutul lui iulie că până la jumătatea lunii vor avea asiguraţi banii pentru plata medicamentelor şi a serviciilor medicale. Potrivit Eugeniei Hamza, farmaciile nu au primit sumele restante în totalitate, mai mult decât atât, au fost acumulate restanţe noi. "Nici acum nu am primit toţi banii şi sunt farmacii care încă mai au de încasat. La începutul acestei luni înregistram datorii către furnizori vechi şi de 120 de zile. Mai grav este că, deşi CAS ne-a dat o sumă de bani, s-au acumulat alte datorii", explică Hamza. În aceeaşi situaţie se află şi unele spitale, care au nevoie de bani pentru a asigura salariile angajaţilor şi plata serviciilor medicale. Potrivit managerului Spitalului Clinic Judeţean, dr. Florin Bodog, există posibiliatea ca unii furnizori să oprească aprovizionarea catre unitatea medicală, dacă nu vor plăti restanţele.
Autorităţile naţionale tot adună şi tot scad din fondurile restante
Totuşi, farmaciştii spun că au reuşit, în această perioadă, să onoreze reţetele compensate şi gratuite, cu toate că au înregistrat întârzieri la plata facturilor către distribuitori. De cealaltă parte, reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate spun că o parte din bani au ajuns atât la spitale, cât şi la farmacii, dar că programele naţionale pe oncologie, diabet, tuberculoză, inclusiv insulina şi testele pentru măsurarea glicemiei sunt finanţate din alte fonduri, direcţionate de Ministerul Sănătăţii, datoriile în acest caz ridicându-se la suma de 5.000 de lei. Purtătoarea de cuvânt a CAS, Oana Giurcă, informează că instituţia a deblocat o anumită sumă de bani, care a fost virată către farmacii, datoriile către toate farmaciile din judeţ însumând 9.000 de lei. De asemenea, interlocutoarea noastră a explicat faptul că Ministerul Sănătăţii a solicitat tuturor caselor de asigurări de sănătate să întocmească o analiză a bugetului, urmând ca ulterior să fie alocate noi fonduri.