Niciodată nu s-a întâmplat până acum ca echipa naţională a României să deschidă un eveniment de o asemena anvergură precum este Campionatul European de fotbal. „Tricolorii” vor avea parte de un meci infernal în care vor întâlni nu doar echipa ţării gazdă ci şi una dintre favoritele întrecerii. Partida se va disputa astăzi de la ora 22.00 (Pro TV şi Dolce Sport) pe „Stade de France”.

Calificată de pe locul al doilea din Grupa F dar cu cea mai bună defensivă a preliminariilor, România îşi face speranţe să treacă de o grupă din care mai fac parte selecţionatele Elveţiei şi Albaniei. Asta deoarece este pentru prima dată când un European de fotbal se dispută cu 24 de echipe. Din cele 6 grupe se vor califica automat în optimi primele două clasate şi 4 formaţii de pe locul al treilea cu cel mai bun punctaj. Aşadar „tricolorii”, în ciuda faptului că vor fi priviţi de o întreagă planetă, nu trebuie să evolueze sub presiune deoarece, chiar şi în eventualitatea unui eşec, nimic nu va fi pierdut.

Valoarea contrabalansată de ambiţie

Dacă privim cifrele, România pare să nu aibă şanse în faţa unei formaţii care are în componenţă jucători cotaţi la zeci de miliooane de euro (Pogba – 70 de milioane de euro, mai mult decât toţi „tricolorii” la un loc). Dar cum în fotbal orice este posibil şi pentru că „sportul rege” este un joc în care în primul rând contează echipa şi nu individul să sperăm că băieţii pregătiţi de Anghel Iordănescu se vor prezenta onorabil în faţa selecţionatei „cocoşului galic”. Pentru a păşi cu dreptul la Euro 2016, România trebuie să compenseze deficitul valoric prin ambiţie şi dăruire. Baricadarea în propriul careu pentru a proteja un rezultat de 0-0 ar fi o sinucidere curată după părerea principalilor tehnicieni din Liga I. În acest sens, Anghel Iordănescu a declarat că echipa sa va ataca Franţa şi va încerca să înscrie fără a se limita la a închide orice spaţiu spre poarta apărată de Tătăruşanu. În ceea ce priveşte „primul 11”, „generalul” pare să aibă doar o dilemă şi aceasta este legată de „omul de gol”. Dacă prima şansă la titularizare pare să o aibă Florin Andone, nu este exclus să îl regăsim în teren chiar din primul minut pe orădeanul Claudiu Keseru.

Maghiarul Kassai ne fluieră cu Franţa

Meciul va fi condus de la centru de către Viktor Kassai. Arbitrul maghiar a mai oficiat o singură dată un joc al naţionalei României, amicalul cu Uruguay, din 2012, terminat la egalitate, 1-1. Arbitrii asistenţi vor fi Gyorgy Ring, Vencel Toth, iar adiţionali, Tamas Bognar şi Adam Farkas. Al 4-lea arbitru va fi olandezul Bjorn Kuipers, în timp ce arbitru de rezervă a fost desemnat Sander van Roekel. Kassai a condus în 2011  finala de Liga Campionilor dintre FC Barcelona şi Manchester United, iar  luna trecută  a fost al 4-lea oficial al duelului madrilen din ultimul act al Ligii, dintre Real şi Atletico.

Echipe probabile

România: Tătăruşanu - Săpunaru, Chiricheş, Grigore, Raţ - Pintilii, Hoban - A. Popa, Stanciu, B. Stancu; F. Andone (Keşeru). Selecţioner: Anghel Iordănescu

Franţa: Lloris -  Sagna, Rami, Koscielny, Évra - Pogba, Kanté (Sissoko), Matuidi - Griezmann, Giroud, Payet. Selecţioner: Didier Deschamps