Circulaţia pe şoseaua de centură a municipiului Oradea s-a desfăşurat cu dificultate, ieri, din cauza unui nou protest al transportatorilor care sunt nemulţumiţi de prețurile la RCA. Zeci de tiruri au circulat cu viteză redusă provocând astfel cozi şi ambuteiaje. Transportatorii se pregătesc de un protest de amploare în data de 15 septembrie.

Zeci de camioane, basculante, microbuze sau maşini mici au participat la un nou protest în ritm de melc pe șoseaua de centură a municipiului Oradea. În jurul orei 10.00 maşinile de mare tonaj au încetinit până la 5-10 kilometri pe oră, claxonând. Unele maşini aveau şi de această dată lipite pe parbrize afişe cu mesajul "Protest RCA". Protestul vine după cel de săptămâna trecută, când tot luni, centura a fost blocată tot de transportatori. În plus, reprezentanţii acestora au anunţat că în 12 septembrie va urma o acţiune identică urmând ca în 15 septembrie, să fie organizat un protest la nivel naţional.

"Se circulă cu viteza la care se gândesc guvernanţii la noi, cu 10-20 km la oră, nu mai repede. Noi suntem în discuţii cu Guvernul de opt luni de zile, la care Guvernul nu a făcut nici cea mai mică mişcare. Este un ultim avertisment înainte de data de 15 septembrie. Dacă Guvernul nu conştientizează că dărâmă o activitate care face 5,5 la sută din PIB, o să vadă în data de 15 septembrie ce se poate întâmpla: o manifestare cum nu a mai existat în România, se pot bloca şosele, se pot închide frontiere, cea mai mare manifestaţie care a existat vreodată în România o să fie pe data de 15 septembrie. Depinde şi de transportatori, nu numai de organizaţii. Toată lumea plăteşte un RCA abuziv a mafiei lui Mişu Negriţoiu, această echipă de mafioţi, care nu încetează să fure banii românilor", a declarat preşedintele Asociaţiei Profesionale a Transportatorilor Europa 2002, Adrian Pop. Transportatorii se plâng că tarifele RCA îi bagă în faliment, iar firmele mai mici au deja zilele numărate. Dacă problemele nu vor fi rezolvate, transportatorii spun că pe data de 15 septembrie vor bloca complet industria transporturilor.

Cinci patronate din transporturi - UNTRR, COTAR, ARTRI, APTE 2002, APULUM - solicită Guvernului emiterea de urgenţă a unei hotărâri prin care să îngheţe tarifele RCA la valori fixe, conform tarifelor medii calculate de Autoritatea de Supraveghere Financiară în luna iunie 2016, tarife care, potrivit conducerii ASF, oferă stabilitate financiară pe piaţa RCA. Transportatorii spun că legea permite Guvernului să intervină şi cer ca taxele RCA să fie cuprinse între 1.117 lei şi 4.366 lei pe an. Conform transportatorilor, situaţia critică din piaţa RCA pentru segmentul transporturilor rutiere impune aplicarea prevederilor din Legea Concurenţei, după ce în ultimul an tarifele RCA pentru transportatorii rutieri au crescut cu 300%, la valori de peste 20.000 de lei pe an/camion.