Sorin Ioan Rogia, suspectat că l-ar fi ucis cu sânge rece pe Radu Cătălin Bogdan, un tânăr de 27 de ani, a cărui cadavru a fost găsit într-un parc de pe malul Peţei, a fost prins, luni seara, în Gara din Timişoara. Dus la audieri, suspectul şi-a recunoscut fapta, spunându-le anchetatorilor că mobilul crimei a fost „divergenţele în legătură cu concepţiile despre viaţă şi religie” avute cu victima.

 

Poliţiştii TF din Timişoara sunt cei care l-au prins pe orădeanul Sorin Ioan Rogia, luni seara, în gară, la un control de rutină. După ce l-au legitimat şi l-au verificat în baza de date, poliţiştii au constatat că acesta este dat în urmărire generală pentru omor. Tot în gară, poliţiştii au descoperit un vagon dezafectat în care fugarul îşi amenajase un adăpost. Rogia a fost reţinut, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale şi mascaţii Serviciului de Acţiuni Speciale din IPJ Bihor deplasându-se la Timişoara, de unde l-au preluat. Rogia a ajuns ieri dimineaţă în faţa procurorilor bihoreni, pentru audieri, după care a fost prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor în vederea confirmării mandatului de arestare emis pe numele său. „Organele de poliţie l-au identificat pe raza municipiului Timişoara pe inculpatul Rogia Sorin Ioan, faţă de care s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi arestarea preventivă în lipsă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de omor. Inculpatul, aflat în custodia autorităţilor judiciare, urmează a fi prezentat în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţii care a luat măsura preventivă, în cadrul Tribunalului Bihor. În cadrul acestei proceduri se impune ca inculpatul să fie audiat, iar judecătorul, evaluând declaraţia acestuia în contextul probelor administrate şi al motivelor avute în vedere la luarea măsurii, urmează să dispună asupra arestării preventive şi a executării mandatului”, a declarat, ieri dimineaţă, Maria Cotrău, prim-procuror adjunct al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor.

 

Arestat şi dus la reconstituire

Escortat de mascaţi, Rogia a fost dus în jurul orei 9.00 în sala de judecată. Avocata acestuia, Corina Domocoş, a refuzat să facă declaraţii la ieşirea din sală, precizând doar că instanţa „a rămas în pronunţare”. Ulterior, procurorii au comunicat că judecătorii au confirmat mandatul de arestare emis pe numele lui Sorin Rogia, dar şi că acesta şi-a recunoscut fapta. „Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Bihor a confirmat mandatul de arestare preventivă emis pe numele inculpatului. Audiat fiind, inculpatul a recunoscut comiterea faptei şi, conform declaraţiilor sale, mobilul crimei a fost reprezentat de divergenţe în legătură cu concepţiile despre viaţă şi religie avute cu victima. Cercetările continuă pentru lămurirea cauzei sub toate aspectele”, a precizat, ieri, prim-procurorul adjunct al PT Bihor, Maria Cotrău. Imediat după ce instanţa a confirmat mandatul, anchetatorii l-au dus pe Sorin Rogia la reconstituire. Suspectul, alături de poliţişti, procurori şi mascaţii Serviciului de Acţiuni Speciale s-au deplasat pe malul Peţei, acolo unde a fost găsit cadavrul. Rogia a fost pus să explice ce s-a întâmplat în noaptea respectivă. Ulterior, anchetatorii au refăcut traseul parcurs de acesta după comiterea crimei, deplasându-se pe mai multe străzi din zonă. În cele din urmă, tot ieri, poliţiştii şi procurorii au ajuns şi acasă la suspect. Pe tot parcursul reconstituirii Rogia a fost păzit de mascaţi, poliţiştii ţinând şi presa şi curioşii la distanţă.

 

Ucis cu cel puţin 20 de lovituri

Potrivit referatului prin care procurorii au solicitat arestarea preventivă, Rogia şi-a ucis victima cu cel puţin 20 de lovituri, în cap, fapt pentru care anchetatorii au apreciat că suspectul este un pericol concret pentru ordinea publică.

„Din probele administrate rezultă că lăsarea în libertate a inculpatului prezintă un pericol concret pentru ordinea publică. În acest sens, pentru a evidenţia aspectul pericolului pentru ordinea publică, avem în vedere că inculpatul a comis o infracţiune de extremă violenţă, agresând-o pe aceasta în mod repetat cu un corp contondent dur, posibil cu suprafaţă mică, de formă patrulateră, cu dimensiuni de circa 2/2 cm, în zona capului, aplicându-i cel puţin 20 de lovituri. Totodată, nu se va omite nici împrejurarea că fapta s-a săvârşit pe timp de noapte, deci în împrejurări deosebit de favorabile activităţii infracţionale, când datorită întunericului, autorul poate săvârşi mai uşor fapta, cu mai puţine riscuri de a fi descoperit”, se arată în referat.

Rogia era căutat de aproape două săptămâni. Vineri, el a fost arestat în lipsă şi dat în urmărire generală. Victima a fost găsit pe un spaţiu verde dintre blocurile de pe strada Grigore Ureche şi pista de biciclete de pe malul Peţei. Tânărul, identificat ca fiind Radu Cătălin Bogdan, în vârstă de 27 de ani, a fost găsit dezbrăcat, doar în lenjerie intimă, anchetatorii precizând că acesta prezenta mai multe lovituri cu un corp dur la nivelul capului. Procurorii l-au pus ulterior oficial sub acuzare pe Sorin Ioan Rogia, fiul unui chirurg orădean.

Potrivit unor surse neoficiale, Radu Cătălin Bogdan şi Sorin Ioan Rogia au fost colegi de şcoală iar în ultima vreme îşi petreceau des timpul împreună. Despre Rogia apropiaţii spun că este o persoană cu tulburări de comportament, acesta fiind în evidenţa unor instituţii medicale specializate.  În vara acestui an, Sorin Rogia a fost trimis în judecată pentru distrugere după ce a incendiat mai multe tomberoane pe raza municipiului Oradea. Potrivit unor surse neoficiale, imediat după comiterea crimei, suspectul a dispărut de acasă, din locuinţa lui lipsind mai multe haine groase şi o sumă de bani. Tot potrivit unor informaţii neoficiale, Rogia ar fi lăsat o scrisoare prin care anunţa că pleacă de acasă, motivul invocat fiind procesul de distrugere în care era judecat şi în care ar fi trebuit să se prezinte la Tribunal, la o zi după crimă.