Conform reglementărilor europene transpuse în legislaţia românească, producătorii de lapte şi-au dobândit dreptul de a avea cotă de lapte fie pentru vânzări directe (pe piaţă), fie pentru livrări la procesatori autorizaţi.
În actualul an de cotă de lapte, există în evidenţa Compartimentului de Gestionare şi Arhivare Cereri al Centrului Judeţean Bihor al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) peste 4200 de producători ce deţin cotă de lapte pentru livrări la procesatori şi în jur de 18 800 de producători ce deţin cotă de lapte pentru vânzări directe.
Nu am dat cifre exacte, întrucât, aproape săptămânal, există cereri din partea producătorilor care solicită, în baza reglementărilor existente, fie conversia sau transferul cotei de lapte sau a unei părţi din cota de lapte, fie schimbarea cumpărătorului de lapte sau cereri de cedare a drepturilor şi obligaţiilor de administrare a cotei de lapte. "Există o astfel de flexibilitate, astfel că deţinătorii de cotă de lapte au posibilitatea de a opta, de la caz la caz, privind cota pe care o deţin, fără a se schimba datele de fond, adică menţinerea cantităţii totale de lapte reprezentând cota de la nivelul judeţului Bihor", a menţionat d-na ing. Ana Lazăr, consilier în cadrul Compartimentului de Gestionare şi Arhivare Cereri (CGAC) al APIA Bihor.
La ora actuală, de la deţinătorii de cotă de lapte s-au înregistrat, la CGAC al APIA Bihor, 40 de solicitări de conversie a cotei de lapte - trecerea de la vânzări directe la livrări şi invers, iar pentru transfer de cotă (doar în proporţie de 30% din cantitatea de lapte prevăzută în cota pentru anul în curs), solicitările existente se pot concretiza abia la sfârşitul anului de cotă. De asemenea, sunt depuse 10 cereri privind trecerea la moştenitori a cotei de lapte a titularului, în 20 de cazuri s-a solicitat schimbarea, de către titularul de cotă, a procesatorului la care se predă laptele, iar 5 cereri sunt pentru cedarea drepturilor şi obligaţiilor de administrare a cotei de lapte. "Soluţionarea cererilor se face într-un inteval scurt de timp, avea să remarce d-na Ana Lazăr, iar orice modificare în ceea ce priveşte datele referitoare la cota dobândită de producătorul de lapte trebuie să ne fie comumicată, astfel încât deţinătorul de cotă să se încadreze în normele de legalitate".