Submăsura 9.1 a “Înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul pomicol”, care, pentru anul 2016, are o alocare de 2,2 milioane de euro va fi lansată în perioada 30 mai-3 iunie.

Scopul investițiilor sprijinite în cadrul acestei submăsuri este de înființare a grupurilor de producători în sectorul pomicol. Printre obiectivele submăsurii 9a se numără: îmbunătățirea performanțelor generale ale exploatațiilor pomicole; o mai bună integrare pe piață a producătorilor primari; creșterea veniturilor producătorilor prin comercializarea în comun a producției; crearea și promovarea lanțurilor scurte; respectarea standardelor comunitare de mediu si climă, siguranță alimentară etc. Beneficiarii acestei submăsuri pot fi grupurile de producători din sectorul pomicol care se încadrează în definiția IMM-urilor și care au fost recunoscute oficial de către autoritatea competentă după 1 ianuarie 2014 și înainte de solicitarea sprijinului. Cheltuielile eligibile sunt limitate la cele rezultate din înființarea și functionarea grupurilor de producători  din  sectorul  pomicol,  prevazute în planul de afaceri, iar detalierea costurilor eligibile se va realiza în cadrul legislativ naţional. Nu vor fi eligibile în cadrul acestei măsuri cheltuielile  pentru fuzionarea grupurilor de producători existente. Condițiile de eligibilitate sunt următoarele: solicitantul trebuie să se încadreze în categoria beneficiarilor eligibili; solicitantul prezintă un plan de afaceri pe care îl va implementa conform cerințelor Regulamentelor  privind sprijinul pentru dezvoltare rurală acordat din FEADR; membri grupurilor de producători  au  domiciliul, respectiv sediul social în unitățile administrativ teritoriale prezente în anexa II și activează în sectorul pomicol.

Valoarea sprijinului nerambursabil acordat este 100% public și nu poate să depășească anual 10% din valoarea producției comercializate în primii 5 ani și 100.000 euro/an. Sprijinul  nerambursabil se plătește sub forma unui ajutor forfetar degresiv, în tranșe anuale, pe o perioadă care nu poate depăși cinci ani de la data la care grupul de producători a fost recunoscut.  Sprijinul nerambursabil se calculează pe baza producției comercializate anual prin intermediul grupului. În primul an, se poate plăti grupului de producători un sprijin calculat pe baza valorii medii anuale a producției comercializate de membrii acestuia, în ultimii trei ani înainte de aderarea la grup. Sprijinul nerambursabil se va acorda ca procent din producția comercializată prin intermediul grupului astfel: anul I - 10%; anul II - 8%; anul III - 6%; anul IV - 5%; anul V - 4%.