În fiecare an, pe 3 decembrie, este marcată Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi. Data a fost stabilită în 1992, de Adunarea Generală a ONU, pentru a motiva populaţia să ȋnţeleagă efectele dizabilităţilor şi pentru a combate discriminarea.

 

ONU doreşte ca întreaga lume să devină mai responsabilă ȋn ceea ce privește integrarea persoanelor cu dizabilităţi. Pentru a marca această zi, Asociaţia SOS Autism Bihor organizează marți, 29 noiembrie, între orele 11.00-17.00, Ziua Porţilor Deschise. În deschidere, va fi prezentat un raport de activitate cu obiectivele asociaţiei și ale Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități SOS Autism Bihor.

“Cu această ocazie, vizitatorii vor putea admira într-o expoziţie lucrările copiilor și tinerilor noștri și vor putea achiziţiona, în schimbul unei donaţii, obiectele dorite. De asemenea, vrem să prezentăm și realizările anului ce se încheie, având în vedere că e primul an în care funcţionăm într-un spaţiu nou adaptat nevoilor copiilor și tinerilor noștri”, a declarat Simona Zlibuț, președinta Asociației SOS Autism Bihor.

Obiectele de decor sunt confecţionate din materiale reciclabile, ghips, carton și sticlă, fiind realizate îndeosebi prin tehnica decoupage-ului. Majoritatea au tema Crăciunului. “Obiectele au fost confecţionate de copiii și tinerii noștri în cadrul orelor de terapie ocupaţională, alături de voluntari”, a mai spus Simona Zlibuț.

Tot în această zi, tinerii de peste 18 ani care frecventează Centrul de zi pentru adulţi vor fi la program, așadar, vizitatorii vor avea ocazia să vadă “în direct” cum se confecţionează aceste obiecte. “Copiii care frecventează cursurile școlare au terapie după amiază și sunt incluși în proiectul Atelierul de (re)creaţie. Ei lucrează alături de elevi voluntari de la Liceul “Aurel Lazar” și de la Liceul Ortodox “Episcop Roman Ciorogariu”. De asemenea, la finisarea obiectelor au contribuit și mamele din asociaţie care participă la programul Atelierul mămicilor”, a mai spus președinta Asociației SOS Autism Bihor. Simona Zlibuț a menționat că din donaţiile strânse la acest eveniment se vor asigura, în continuare, materiale de lucru pentru orele de terapie ocupaţională ale copiilor și tinerilor din asociație.