Potrivit Ordinului Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 1290/2009, firmele vor utiliza un nou model al Declaraţiei privind obligaţiile de plată la bugetul de stat - formularul 100, începând cu obligaţiile aferente trimestrului II 2009, referitoare la impozitul pe profit. Ordinul ANAF nr. 1290/2009 a fost publicat joi, 2 iulie, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 458.

Actul normativ introduce un nou model al formularului 100 "Declaraţie privind obligaţiile de plată la bugetul de stat" şi, totodată, aprobă noi Instrucţiuni de completare a formularului 100. Potrivit actului normativ, noul formular şi instrucţiunile de completare se aplică începând cu obligaţiile aferente trimestrului II 2009. Noul formular permite declararea impozitului pe profit minim care se aplică de la 1 mai 2009 şi care a fost introdus prin OUG nr. 34/2009 cu privire la rectificarea bugetară pe anul 2009 şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.
Impozitul minim este cuprins între 2.200 de lei şi 43.000 de lei şi se determină în funcţie de veniturile societăţilor comerciale. Noua grilă de impozitare minimă se aplică şi în cazul microîntreprinderilor care optează pentru plata impozitului pe veniturile microîntreprinderilor. Astfel, potrivit instrucţiunilor de completare, în Formularul 100 se va înscrie suma reprezentând impozitul minim datorat pentru perioada de raportare, dacă impozitul pe profit sau impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este mai mic decât suma impozitului minim datorat, aşa cum a fost stabilit prin OUG nr. 34/2009. Potrivit prevederilor în vigoare, Declaraţia 100 se depune trimestrial, printre altele, şi pentru obligaţiile de plată reprezentând: plăţi anticipate, în contul impozitului pe profit anual, datorate de societăţi comerciale bancare, persoane juridice române şi sucursalele din România ale băncilor, persoane juridice străine; impozit pe profit, datorat de persoane juridice române, altele decât cele de mai sus; impozit pe profit din asociere, datorat de persoane fizice; impozit pe profit datorat de persoane juridice străine, altele decât cele de mai sus; impozit pe profit datorat de persoane juridice străine care desfăşoară activitate prin intermediul unui sediu permanent în România, impozit pe profit din asociere fără personalitate juridică, impozit pe profit datorat de persoane juridice străine care vând/cesionează proprietăţi imobiliare situate în România sau titluri de participare deţinute la o persoană juridică româna; impozit pe veniturile microîntreprinderilor; impozit pe veniturile microîntreprinderilor din asociere, datorat de persoane fizice.