Produsele importate din Uniunea Europeană și Mexic vor avea taxe vamale de 30% de la 1 august, a anunțat președintele american Donald Trump sâmbătă, în scrisori postate pe social media, relatează Reuters, dpa și AFP.

În scrisoarea adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, postată în copie pe rețeaua sa de socializare Truth Social, Trump se plânge de „deficitul comercial pe termen lung, mare și persistent” pe care SUA îl are cu UE, acuzând blocul Celor 27 de politici comerciale incorecte și de existența unor bariere.

Trump a mai scris în scrisoare că administrația sa va renunța taxele vamale mari dacă „Uniunea Europeană, sau țări din UE, decid să construiască sau să producă în SUA”.

Amenințarea președintelui american Donald Trump de a impune taxe vamale de 30% asupra bunurilor importate din UE de la 1 august este o tactică de negociere, au declarat sâmbătă trei oficiali UE pentru Reuters.

Dan O'Brien, de la Institutul de afaceri europene și internaționale, a postat pe rețeaua X: „Taxe vamale de 30% asupra bunurilor UE care merg în SUA ar avea un efect semnificativ de distrugere a comerțului. Amenințarea de a răspunde oricărei retalieri a UE cu o nouă creștere echivalentă în taxele vamele ale SUA reprezintă o mare provocare. Șansele unui conflict economic mai amplu UE-SUA au crescut”.

Pe de altă parte, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a precizat într-un comunicat că blocul este în continuare pregătit „să continue să lucreze pentru obținerea unui acord până la 1 august”.

„Puține economii din lume sunt pe măsura UE în ceea ce privește nivelul de deschidere și de aderare la practici comerciale corecte”, a adăugat ea.

„Vom face toți pașii necesari pentru a proteja interesele UE, inclusiv adoptarea de contramăsuri proporționale dacă va fi necesar”, a avertizat șefa executivului UE.

„Impunerea de taxe vamale de 30% asupra exporturilor UE ar perturba lanțurile de aprovizionare transatlantice esențiale, în detrimentul întreprinderilor, consumatorilor și pacienților de pe cele două părți ale Atlanticului”, a denunțat von der Leyen.

Premierul olandez Dick Schoof a reacționat la anunțul american pe X, caracterizându-l drept „preocupant”.

„Comisia Europeană poate conta pe sprijinul nostru deplin. Iar UE trebuie să rămână unită și hotărâtă în a încerca să obțină un rezultat cu SUA care este reciproc avantajos”, a afirmat el.

La rândul ei, șefa guvernului italian a pledat ca părțile să rămână concentrate pe negocierile comerciale și să evite accentuarea polarizării. Premierul italian Giorgia Meloni se declară încrezătoare că se poate ajunge la „un acord corect” privind taxele vamale între UE și SUA. Roma sprijină pe deplin eforturile Comisiei Europene, a mai anunțat biroul Giorgiei Meloni.