Liceul Pedagogic "Iosif Vulcan" din Oradea a fost învăluit ieri de aromele celor mai apetisante preparate din bucătăria spaniolă. În pragul vacanţei de vară, elevii din clasa a IX-a C, bilingvă-spaniolă, din cadrul unităţii şcolare, au lăsat la o parte orele de română şi matematică şi au participat la un altfel de curs, unul de gastronomie.

Liceenii din clasa a IX-a C au găsit soluţia potrivită pentru a sărbători împreună cu profesorii vacanţa mult aşteptată. Dacă pentru cei mai mulţi, visul de a călători în Spania sau Mexic nu se va îndeplini, în lunile următoare, elevii au decis să aducă spiritul latin chiar în liceul lor. Astfel, liceenii de la secţia bilingvă-spaniolă au organizat prima ediţie a cursului gastronomic. Deşi nu face parte din programa şcolară, diriginta clasei, prof. Rodica Pop, împreună cu profesorul de limba spaniolă, Jose Coloma Maiestre, au dat curs invitaţiei tinerilor bucătari. Preţ de câteva ore, sala de mese a unităţii şcolare a fost plină, atât profesorii, cât şi elevii fiind nerăbdători să guste din bucatele tradiţionale spaniole. Mititeii, sărmăluţele şi supa de pui au fost înlocuite cu o gamă bogată de preparate şi produse culinare cu nume ciudate şi greu de pronunţat. Palleya, crochete de jambon, kakos mexicanos, huevos, ensaladilla rusa sau torrijos au făcut parte din meniul pregătit de elevii şcolii. Deşi nu sunt bucătari de meserie, liceenii nu s-au sfiit să gătească singuri şi au demonstrat că mâncărurile din bucătăria spaniolă sunt foarte uşor de preparat. Fiecare grupă, formată din nouă elevi, şi-a descris în cea mai originală manieră modalitatea în care a gătit, încercând să atragă cât mai mulţi pofticioşi. "Dorinţa noastră este să facem din acest eveniment o tradiţie. De fapt, ideea a fost a profesorului de spaniolă care, împreună cu diriginta, ne-a oferit un mare sprijin. Toate preparatele au fost gătite de noi, acasă, şi sperăm să le placă tuturor invitaţilor", a precizat o elevă din a IX-a C.

Deşi s-au ocupat singuri de prepararea bucatelor, spre final, colegii lor mai mari din clasa a XI-a, secţia spaniolă, au promis că, la anul, vor contribui şi ei cu cele mai originale reţete din bucătăria spaniolă.