Vara bate deja la poartă şi dacă nu v-aţi făcut planuri încă, aveţi timp să vă gândiţi la destinaţii, dar nu aşteptaţi prea mult deoarece ofertele se duc. Anul acesta am decis să nu mă duc nici la mare, nici la munte, ci să combin frumuseţea unui city break cu distracţia unui festival de muzică, aşa că am ales Festivaul Sziget.

Început ca un festival studențesc, în 1993, a evoluat de la an la an şi a devenit ceea ce este astăzi unul dintre cele mai mari festivaluri din Europa: în 1997 a depăşit 250.000  participanţi, iar în 2015 – 441.000 de participanţi și 1.000 de artiști. Festivalul a câştigat de două ori la European Festival Awards premiul cel mare, la categoria Best Major European Festival, în 2012 şi în 2015. Organizatorii anunţă că 90% dintre abonamentele pentru întreg festivalul (şapte zile) s-au epuizat, iar abonamentele pe cinci zile sunt epuizate deja de o lună. De asemenea, şi-au confirmat prezenţa participanţi din 95 de ţări, deci Sziget va fi din nou o petrecere multi-culturală gigant ce se întinde pe şapte zile de muzică, teatru, circ, instalaţii de lumini, jocuri şi multe altele. Sziget a ajuns sa fie numit versiunea europeană a Burning Man, datorită parcului de distracţii care creşte în fiecare an.

Sub conceptul „Art of Freedom” au adunat într-un loc toate instalaţiile spectaculoase, sculpturile multicolore, proiectele artistice unice şi elementele vizuale surprinzătoare, spun organizatorii. Acest proiect foarte special oferă oportunităţi de expresie tinerilor artişti care au ocazia să îşi prezinte creaţiile pe Insula Libertăţii, transformând-o într-un loc magic, unde se întâlnesc muzica şi dansul, veselia şi fericirea, iubirea şi prietenia. Dintre aceste instalaţii se remarca Dragonul lung de 25 de metri, asamblat din 15.000 de PET-uri, prin care se atrage atenţia asupra cantităţii uriaşe de materiale de unică folosinţă care ne împânzesc viaţa. Instalaţia Ferma lamelor este bazată pe trei idei fundamentale: protecţia mediului, interacţiunile umane şi proiectele caritabile. Conceptul principal este colectarea capacelor, în cadrul unui proiect caritabil care sprijină tratamentul copiilor bolnavi sau răniţi. 

Anul acesta festivalul Sziget adună artişti de renume ca Rihanna, Muse, David Guetta, Sia, Hardwell, The Chemical Brothers, Bastille, Sigur Ross au Years and Years. Chiar dacă o parte din ei vin şi în România, avantajul de a avea un astfel de festival în ţara vecină este tocmai acela că nu trebuie să călătoreşti 14 ore cu trenul până la Bucureşti pentru a fi prezent la concerte. Un motiv în plus să alegi ca destinaţie de vacanţă Sziget.