Joi, 9 iunie, la Galeria de artă Tibor Erno, din Oradea, a avut loc vernisajul expoziției PicTura LozsuSzelart, eveniment organizat de Liceul Teologic Romano-Catolic Szent László” și Liceul Teologic Reformat Lorántffy Zsuzsanna din Oradea. Evenimentul a adus împreună elevi și profesori ai celor două licee confesionale orădene.

           Vernisajul a fost deschis de către pastorul reformat Gavrucza Tibor, directorul artistic al Galeriei, care s-a arătat impresionat de numărul mare de tineri interesați de artele vizuale. De altfel, domnia sa a declarat că, „datorită unor astfel de copii și profesori, galeriile de artă mai au o șansă de supraviețuire”. În continuare, a luat cuvântul una dintre profesoarele organizatoare ale evenimentului, Luminița Hegyes, care a precizat că lucrările expuse au fost realizate în cadrul mai multor activități curriculare și extracurriculare, desfășurate într-unul sau în ambele licee: Cercul de pictură și creație artistică LozsuSzel’art, opționalul Cuvinte pictate și picturi citite (curriculum la decizia școlii) și Atelierele artistice din cadrul Proiectului umanitar și de voluntariat „Zâmbet pentru copii”. Profesoara de Limba și literatura română a ținut să sublinieze implicarea totală a copiilor în realizarea Calendarelor 2016 ale celor două instituții de învățământ și a obiectelor pictate (oglinzi, perii de păr din lemn, cercei din lemn etc.), prin renunțarea lor la timpul liber petrecut alături de familie și prieteni, la Internet și la telefon. Profesoara de Educație plastică, Márton Katalin, a continuat prin a spune că această expoziție reprezintă un nou pod de legătură între cele două școli: „Lucrările care compun Calendarele 2016 nu sunt pictate numai pentru a picta frumos sau a picta frumosul, ci și pentru a recunoaște, a învăța, a înțelege și a citi creațiile vizuale”.

Lucrările au fost grupate pe diverse tematici: retro-renascentist (recompunerea lucrărilor lui Leonardo da Vinci); un colaj de portrete pop art realizat din lucrările elevilor din cele două școli; ilustrații de poezii prin folosirea tehnicii graficii și a tehnicii mixte; jocul nonculorilor realizat de elevii claselor a VI-a; lucrări de tip design vestimentar în stilul începutului de secol XX și în stil renascentist (pantofi din ziare, planuri de vitralii inspirate din arta gotică), dar și lucrări realizate de elevi care evidențiază libertatea de creație.

În incheiere, a luat cuvântul directorul Liceului Teologic Romano-Catolic „Szent László”, care a ținut să mulțumească elevilor pentru talentul și dăruirea lor, părinților pentru încredere și susținere, și nu în ultimul rând, profesoarelor organizatoare pentru implicarea și pasiunea de care dau dovadă în educarea, inclusiv spirituală și morală, a tinerei generații. Și pentru că scopul expoziției a fost acela de a evidenția importanța creației artistice, a artei, în viața de zi cu zi, eleva Mészaros Panna, de la Liceul Reformat „Lorántffy Zsuzsanna”, a susținut un moment muzical la chitară, umplând atmosfera pictată a galeriei cu armonia notelor muzicale. Lucrările pot fi admirate de marți, 14 iunie, până joi, 16 iunie.