Festivalul Internaţional de Teatru Oradea, ajuns la cea de-a IV-a ediţie, se bucură anul acesta de invitaţi prestigioşi atât în secţiunea Concurs din cadrul Festivalului de Teatru Scurt, cât şi în ce priveşte spectacolele invitate. Selecţionerul Doru Mareş a pariat pe regizorii tineri şi apreciaţi ca Bobi Pricop sau Alexandru Mâzgăreanu, punându-i în oglindă cu nume grele ca Victor Ioan Frunză sau Alexandru Dabija. Spectacole de top într-un maraton cultural antrenant...

 

„Ne bucurăm că am ajuns la cea de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru Oradea, un eveniment în cadrul căruia îşi menţine identitatea şi Festivalul de Teatru Scurt, aflat la cea de-a 22-a ediţie, a spus Daniel Vulcu, managerul Teatrului Regina Maria.

„Anul acesta avem o ediţie bună, complexă. Au fost şi ediţii mai puternice, cu mai multe secţiuni, dar suntem mulţumiţi. Am pierdut pe drum Festivalul Arcadia, dedicat copiilor, care anul acesta a avut loc în vară. Am pierdut Festivalul Internaţional de Teatru Circ, foarte costisitor, fără potenţialul de a aduce venituri mari, dar suficient de interesant încât să-l luăm în considerare pentru ediţii viitoare”, a mai spus Daniel Vulcu.

În completare, directorul artistic Victoria Balint a precizat faptul că anul acesta orădenii se pot bucura de 29 de spectacole susţinute în 8 locaţii diferite.

„Sunt spectacole de top din România. În premieră, anul acesta ne bucurăm de prezenţa Teatrului Naţional din Bucureşti, care va fi prezent cu spectacolul O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii, în regia lui Bobi Pricop”, a spus Victoria Balint. Acest spectacol recomandat orădenilor se va juca la Casa de Cultură a Sindicatelor, marţi, 27 septembrie, de la ora 21.00 şi este înscris în secţiunea Concurs.

Festivalul va avea şi Portret de Regizor, dedicat directorului de scenă Victor Ioan Frunză, prezent în festival cu trei spectacole: Domnul Jurdan (după Burghezul Gentilom de Moliere şi Jurdain cel Scrântit de Mihail Bulgakov), spectacol produs de Teatrul Regina Maria Oradea, care va avea premiera în 25 septembrie de la ora 19.00, în Sala Mare; A douăsprezecea noapte, de W. Shakespeare, produs de Teatrul Metropolis Bucureşti, vineri, 30 septembrie, ora 19.00, Sala Mare; Nastasia, de George Mihail Zamfirescu, produs de Teatrul I. D. Sârbu, Petroşani. În secţiunea Mari Spectacole Invitate, anul acesta vor fi prezent spectacolul Svejk, regia Alexandru Dabija, Teatrul Odeon, care se va juca joi, 29 septembrie, în Sala Mare. De asemenea anul acesta Opera Naţională din Cluj va prezenta Bal Mascat, de Giuseppe Verdi, miercuri, 28 septembrie, la Sala Mare, de la ora 19.00. În ce priveşte spectacolele în aer liber, orădenii vor avea ocazia să vizioneze, gratuit, trei producţii orădene: Îndrăgostiţii din Ancona, 28 septembrie, ora 21.00, În inima nopţii-Episodul Lear, 30 septembrie, ora 21.00 şi Leconce şi Lena, sâmbătă, 1 octombrie, ora 21.00. Tot la scena mobilă se va juca Orlando, după Virginia Wolf, regia Anca Bradu, Teatrul Naţional Csokonai, Debrecen, Ungaria (cu supratitrare în română), în 29 septembrie, de la ora 21.00. Din juriul Festivalului de Teatru Scurt fac parte: criticul Mircea Morariu (preşedintele juriului), criticul Ion Parhon (aniversat în cadrul festivalului pentru cei 50 de ani de carieră teatrală), regizorul Alexa Visarion (care va susţine şi o conferinţă despre importanţa actorului în România), actorul Lucian Iancu. Programul complet al festivalului poate fi consultat pe site-ul teatrului şi pe pagina de facebook. Biletele s-au pus deja în vânzare, cu preţuri între 10 lei (elevi, studenţi, pensionari) şi 60 de lei (Sala Mare, loji centrale).