Nyíregyháza a fost vineri, 20 ianuarie, gazda unui eveniment de promovare a Oradiei, la puțin peste un an de la evenimentul similar desfășurat la noi în oraș. Mihai Jurcă a dovedit mult tact, reușind să plieze eficient punctele de interes din Oradea pe ceea ce ar interesa turistul maghiar.

La eveniment au participat în jur de 15 persoane, jurnaliști locali și reprezentanți ai unor agenții de turism maghiare și internaționale.

„Activitatea se va extinde și în orașele din regiune, din Ungaria și România. Încercăm să mergem noi la turiști și să le prezentăm Oradea pentru a-i convinge că merită să vină și să ne viziteze. Am început cu Nyíregyháza și vom continua în alte trei orașe din Ungaria și mai apoi la Iași și alte orașe din țară care ar putea fi interesate de ce avem noi de oferit”, a declarat Mihai Jurcă, directorul Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune, jurnaliștilor români și maghiari prezenți la eveniment.

Făcută de Mihai Jurcă, secondat de Petri Csilla de la Primăria Oradea, prezentarea a durat în jur de o oră, a fost privită cu interes de invitați și nu numai. Chiar și jurnaliștii români prezenți la eveniment au fost încântați de ce au văzut. Au fost momente în care dorința de a promova a trecut în plan secund fiind înlocuită cu dorința de a împărtăși, ceea ce ce nu e puțin lucru. Prezentarea a subliniat multiculturalitatea, punctele de intersecției a istoriei (herma cu moaştele Sfântului Ladislau) și culturii (orașul poetului național Ady Endre) românilor și ungurilor, axându-se pe îmbinarea modern-vintage, pe destinațiile complexe din oraș și cele pitorești din județ, pe monumente și relaxare sau shopping.

„Nu trebuie uitat că românii sunt principalii turiști care vin aici dar nici că cei mai mulți turiști care ne vizitează sunt maghiari. Conform Tripadvisor, Oradea este a patra destinație turistică din România ceea ce este foarte bine”, a mai spus Mihai Jurcă.

Înainte de încheiere, Ruxana Duca le-a vorbit invitaților despre hotelul din Cetatea Oradea, și despre prilejul de a dormi într-o cameră veche de câteva secole. Orașul Nyíregyháza nu a fost ales întâmplător pentru promovarea orașului. Anul trecut, reprezentanții orașului maghiar și l-au prezentat la Oradea după ce Grădina Zoologică din localitate a făcut cadou Grădinii Zoologice din Oradea o leoaică în vârstă de 4 ani, pe nume Zina.