Acţiunea umanitară este din ce în ce mai mult percepută nu atât cât ceva ce are loc în şcoală, cât mai degrabă ca un fenomen ce promovează un angajament pe viaţă, în spiritul serviciului public şi al responsabilităţilor civice. Aceste activităţi sunt folosite în scopul realizării unor interacţiuni sociale.

În cadrul proiectului naţional de ajutorare a persoanelor dezavantajate, sub egida SNAC (Strategia Naţională de Acţiune Comunitară), la Şcoala cu cls.I-VIII "Constantin Şerban" din Aleşd, a fost conceput un proiect cu activitate permanentă, având ca obiect acţiuni umanitare în folosul grupurilor dezavantajate (bătrâni instituţionalizaţi, copii din centre de plasament, precum şi copii cu cerinţe speciale). Printre activităţile organizate se numără: vizitarea cu ocazia sărbătorilor religioase a persoanelor instituţionalizate (bătrâni şi copii); prezentarea de spectacole; oferirea de cadouri (din fonduri proprii, donaţii şi sponsorizări); colectarea de rechizite, haine şi alimente pentru copii din zonele cu calamităţi naturale; confecţionarea de către elevi voluntari, împreună cu cei de la activitate remedială, de mărţişoare şi felicitări; sărbătorirea împreună a zilelor de naştere ale colegilor de la remedială; parteneriat cu Fundaţia "Copiii Dragostei" din Aleşd.
În cadrul proiectului, sunt antrenate clasele a III-a C, înv. Maria Puşcaş; clasa a VI-a A, dirigintă Monica Achim, care este şi coordonatoarea proiectului; clasa a VI-a B, dirigintă Ramona Irimiţă; clasa a VI-a D, dirigintă Nicolae Dăgău; clasa a VI-a E, dirigintă Etelca Marian; clasa a VI-a F, dirigintă Andreea Lazăr; clasa a VII-a B, dirigintă Pusztai Olimpia; clasa a VII-a D, dirigintă Marinela Copăceanu; clasa a VIII-a A, dirigintă Mihaela Cureu; clasa a VIII-a C, dirigintă Florina Ianc. Cu ocazia zilei de 8 Martie, a fost organizată o expoziţie de mărţişoare şi felicitări, confecţionate de elevi, iar din fondurile obţinute se vor cumpăra cadouri care vor fi oferite cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeii doamnelor de la azilul-spital din Popeşti.