Registrul Operatorilor Intracomunitari (ROI) ține evidența persoanelor impozabile și persoanelor juridice neimpozabile din România, care efectuează tranzacții cu parteneri din Uniunea Europeană sau, altfel spus, care efectuează operațiuni intracomunitare.

Înscrierea în ROI este obligatorie atunci când se tranzacționează în UE servicii de orice valoare și atunci când se tranzacționează bunuri în sumă mai mare de 10.000 de euro (34.000 de lei la cursul de la data aderării României la UE). Pentru înscrierea în ROI este obligatorie existența unui cod valabil de TVA. La nivel european există VIES, un mijloc electronic de transmitere a informaţiei referitoare la înregistrarea în scopuri de TVA (validitatea numerelor de înregistrare pentru TVA) a companiilor înregistrate în UE. Înscrierea în ROI se concretizează prin validarea codului de TVA pe tot teritoriul UE, în baza acestuia contribuabilul putând realiza operațiuni intracomunitare. Nu se poate efectua înregistrarea în ROI fără înregistrarea prealabilă în scopuri de TVA, fie ea pentru toată activitatea, fie cu cod de TVA special. Codul de TVA special este un cod de TVA solicitat în vederea realizării de achiziții și livrări de bunuri și servicii intracomunitare și nu presupune înregistrarea în scopuri de TVA pentru toată activitatea. În prezent, cadrul legislativ pentru organizarea și funcționarea ROI se găsește în Ordinul ANAF nr. 727/2016, care a intrat în vigoare la 26 februarie și care a abrogat Ordinul ANAF 2101/2010 prin care s-a înființat ROI. Radierea din ROI se poate face: la cererea contribuabilului; din oficiu, de către unitatea fiscală competent.

Radierea din oficiu poate apărea în următoarele cazuri: persoanele impozabile şi persoanele juridice neimpozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat din oficiu de organele fiscale competente; persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 316, care nu au efectuat nicio operaţiune de natura celor prevăzute la art. 329 alin. (1) din Codul fiscal nici în anul calendaristic precedent, nici în anul curent până la data radierii din registru, cu excepţia celor care au fost înscrise în ROI în această perioadă; persoanele înregistrate conform art. 316 sau 317 din Codul fiscal, care solicită anularea înregistrării în scopuri de TVA, potrivit legii; persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoană împotriva căreia s-a pus în mişcare acţiunea penală în legătură cu oricare dintre operaţiunile prevăzute la art. 329 alin. (1) din Codul fiscal; persoanele impozabile înscrise în ROI care, în termen de 30 de zile de la data modificării listei administratorilor, nu au depus la organul fiscal competent cazierul judiciar al noilor administratori; persoanele impozabile care nu respectă obligaţia prevăzută la art. 329 alin. (9) din Codul fiscal, respectiv persoanele impozabile înscrise în ROI, cu excepţia societăţilor pe acţiuni, care, în termen de 30 de zile de la data modificării listei asociaţilor, nu au depus la organul fiscal competent cazierul judiciar al noilor asociaţi care deţin minimum 5% din capitalul social al societăţii. De la data radierii din Registrul operatorilor intracomunitari, contribuabilul nu mai are un cod valabil de TVA pentru operaţiunile intracomunitare prevăzute la art. 329 alin. (1) din Codul fiscal.