Potrivit Ghidului recent publicat pe site-ul ANAF, persoanele care obțin venituri din activități independente trebuie să efectueze plăți anticipate în contul impozitului anual datorat la bugetul de stat.

Concret, plățile anticipate se stabilesc de către unitatea fiscală competentă pe fiecare sursă de venit, luându-se ca bază de calcul venitul anual estimat sau venitul net realizat în anul precedent, după caz, prin emiterea unei decizii care se comunică contribuabililor. La stabilirea plăților anticipate se utilizează cota de impozit de 16%. Aceste plăți se efectuează în patru rate egale, până la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare trimestru, iar plata impozitului anual se efectuează potrivit deciziei de impunere. În situația impunerilor efectuate după expirarea acestor termene de plată, contribuabilii au obligația efectuării plăților anticipate la nivelul sumei datorate pentru ultimul termen de plată al anului precedent - se precizează în ghidul ANAF. Potrivit documentului citat, în cazul în care contribuabilii își încetează activitatea în cursul anului fiscal, precum și în situația în care își suspendă temporar activitatea, aceștia au obligația de a depune la unitatea fiscală Formularul 220, însoțit de documente justificative, în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului, pentru recalcularea plăților anticipate. Solicitarea privind recalcularea plăţilor anticipate cu titlu de impozit se face de către contribuabil sau de către împuternicitul acestuia, potrivit legii. Declaraţia  se depune în format hârtie, la registratura unităţii fiscale sau la

oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. De precizat că data  depunerii declaraţiei  este  data  înregistrării  acesteia la Fisc sau data depunerii la poştă, după caz. 

Totodată, contribuabilii care realizează venituri din profesii liberale au obligația să depună Formularul 200 "Declarația privind veniturile realizate din România” la organul fiscal a cărui rază au domiciliul, până la data de 25 mai inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului. Ghidul ANAF precizează că impozitul anual datorat se stabilește de Fiscul competent pe baza declarației privind venitul realizat, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului net impozabil. Impozitul anual datorat se va stabili prin decizia de impunere. În ceea ce priveşte diferențele de impozit rămase de achitat conform deciziei de impunere anuală, acestea se plătesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicării deciziei de impunere, perioadă pentru care nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități.