Ieri, la Teatrul Regina Maria din Oradea, a debutat cea de-a VII-a ediție a Festivalului de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Asta-i datina străveche”. Cu acest prilej, a avut loc un spectacol – concurs, la care au participat ansambluri folclorice de copii şi tineri din opt judeţe.

În fiecare an, în preajma Sărbătorilor de iarnă, Asociația Pro Bambini ne invită să redescoperim cărările copilăriei și să ne amintim de zilele în care, cu obrajii îmbujorați, porneam la colindat, pentru a vesti nașterea Pruncului Iisus. La ediția din acest an a festivalului îşi dau concursul ansambluri folclorice din județele: Cluj, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Timiş şi Bihor. Invitaţi speciali la eveniment sunt Ioan Pop şi Grupul Iza din Maramureş. Startul festivalului s-a dat ieri, la Teatrul Regina Maria, cu un spectacol-concurs, susţinut de ansamblurile participante, și prezentat de Mădălina Mihuța și Raluca Șereș, ajutate de doi copii. Evenimentul principal are loc astăzi, 10 decembrie, de la ora 12.00, în cadrul Târgului de Crăciun din Piaţa Unirii, unde pe scenă vor urca copii şi tineri din ansamblurile: “Izvoraşul” - Liteni (Suceava); “Dobaşii” - Vadu Izei (Maramureş); “Barcăul” - Şimleu Silvaniei (Sălaj); “Cununiţa” - Satu Mare; “Dansatorii de pe Someş” - Iclod (Cluj); “Kud Sveti Nykola” - Diniaş (Timiş); “Mugurelul Bihorului” - Şcoala Gimnazială “Dimitrie Cantemir” Oradea; “Florile Bihorului” al Palatului Copiilor şi Elevilor Oradea; “Moştenitorii” - Roşia (Bihor) și Ansamblul “Crişana” Oradea. Spectacolul din Piaţa Unirii va culmina cu un moment susţinut de Ioan Pop şi Grupul Iza din Maramureş.

Parteneri în cadrul proiectului sunt: Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, Liceul Teoretic “Aurel Lazăr” Oradea, Colegiul Tehnic “Transilvania” Oradea și Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor. Pe lângă sponsori şi parteneri, la reuşita proiectului şi-au adus contribuţia elevii şi dascălii de la 16 şcoli bihorene, prin intermediul “Târgurilor de jucării”, organizate în cadrul acestor instituții de învățământ.