Direcţia Silvică Oradea are în administrare 26 de fonduri de vânătoare totalizând 276.600 de hectare. Din această suprafaţă, cea mai mare zonă o reprezintă pădurea - 97.607 hectare, urmată de luciul de apă (ca fond de pescuit şi de vânătoare) - 1832 de hectare.

Anual, pe aceste fonduri de vânătoare se fac evaluări, prin proceduri specifice (privind fauna sălbatică - efective optime/suprafaţă/specii) dimensionându-se, prin reguli stricte, cât şi ce se poate vâna. "De fiecare dată, se are în vedere ca acţiunile de vânătoare să nu producă perturbări ale echilibrului mediului natural, ocrotirea vânatului fiind prioritară. Într-un asemenea context se stabileşte, raţional, şi latura economică însemnând veniturile pe care să le obţinem din activitatea de vânătoare", avea să ne spună dl. ing. Liviu Laza Matiuţa, directorul Direcţiei Silvice Oradea.
Cât priveşte speciile de animale protejate, pe fondurile de vânătoare ale Direcţiei Silvice Oradea s-au evaluat, acum 61 de lupi, 28 de urşi, 25 de râşi şi 185 de pisici sălbatice. La fiecare dintre aceste specii, efectivul este sensibil mai mare faţă de anul trecut, însă în scădere faţă de efectivul optim.
La celelalte specii (17) de animale şi păsări sălbatice care vieţuiesc pe fondurile de vânătoare ale Direcţiei Silvice Oradea, cele mai numeroase efective se înregistrează la iepure (10.204), căprior (2.447), mistreţ (961), cerb comun (802), cerbul lopătar (192), iar dintre păsări - fazanul (11.008), potârnichea (2.471). Comparativ cu anul trecut, doar la iepure este o uşoară scădere a efectivelor, la cerbul lopătar se menţine acelaşi efectiv, iar la celelalte specii efectivele sunt în creştere, inclusiv la capra neagră - de la 81 la 83 de exemplare, iar la cocoşul de munte - de la 33 la 34 de exemplare. "Totuşi, cum remarca dl. ing. Liviu Laza Matiuţa, în cea mai mare parte a cazurilor, efectivele de animale şi păsări se află sub cifra optimă. Cauzele sunt multiple: activităţile industriale, hrană insuficientă, poluare - factori care decimează, treptat, fauna sălbatică."
Referitor la aspectul economic, veniturile de pe fondurile de vânătoare realizate de Direcţia Silvică, în anul precedent, înseamnă 572.504 lei, iar pentru anul în curs programul prevede aproximativ 750.000 de lei.