Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor a fost joi gazda unei mese rotunde la care s-a discutat Planul multianual integrat de promovare a sănătăţii şi educaţiei pentru sănătate. Au participat 11 reprezentanţi ai mai multor fundaţii şi ONG-uri din Bihor care au fost invitaţi să facă propuneri.

Reprezentanţii DSP Bihor s-au arătat încântaţi de dezbatere întrucât, au spus ei, este pentru prima dată când se face ceva concret cu privire la includerea propunerilor specialiştilor şi a societăţii civile într-un plan naţional de anvergură. 

"Dezbaterile sunt benefice pentru acest plan. Există câţiva piloni de la care pornim. Trebuie ţinut cont că România este printre ţările cu cea mai mare mortalitate şi mortalitate infantilă din Europa şi că avem o rată foarte scăzută a natalităţii şi fertilităţii. Cele mai multe decese sunt cauzate de boli ale aparatului circulator, tumori şi boli ale aparatului digestiv. În ţară, la ora actuală, se desfăşoară două studii cu privire la comportamentele cu risc la copii şi adulţi. Suntem pe locul doi în Europa la consumul de alcool pe cap de locuitor (după Lituania), sunt peste 4 milioane de oameni care fumează, foarte mulţi tineri, iar consumul de droguri este şi el în creştere. Tot la capitolul comportament cu risc trebuie încadrat şi consumul în exces de antibiotice, comportamentul alimentar deficitar (copiii nu prea îşi mai iau micul dejun şi, cu cât cresc, cu atât mănâncă mai puţine fructe şi legume) şi scăderea activităţilor fizice. De la aceste realităţi trebuie să pornim când vom face propuneri”, a spus Diana Racz, care a participat la întâlnire alături de specialiştii Călin Sonea, Carmen Dinescu şi directorul executiv adjunct Zoia Bitea. Planul național multianual integrat de promovare a sănătății și educației pentru sănătate are ca scop dezvoltarea de programe naționale de prevenție și educație pentru sănătate, al căror obiectiv vizează creșterea proporției populației cu comportamente favorabile sănătății și indirect, pe termen mediu și lung, diminuarea ritmului de creștere a morbidității și mortalității populației.

Din partea societăţii civile au luat parte la discuţii 11 persoane printre care şi deputatul Lucia Varga, fost ministru delegat al Apelor şi Pădurilor.