La inițiativa artistului plastic cu deficienţă de auz Remus Ilisie, sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 14.00, în orașul de pe Crișul Repede, va avea loc o  acțiune culturală, un happening dedicat Zilei Mondiale a Surzilor. Pe pagina sa de socializare, tânărul a lansat invitația de a participa la acest eveniment tuturor orădenilor, surzi și auzitori, punctul de întâlnire fiind lângă Magazinul Crișul, de unde se va merge pe jos, pe Bulevardul Republicii, până în Piața Unirii.

 

Remus Ilisie este membru al Clubului surzilor din Oradea. Filiala Surzilor Oradea a fost înființată la 1 martie 1955. Tânărul este membru din anul 1995 în Asociația surzilor.

“Filiala Surzilor este o asociație care vine în sprijinul comunității surzilor din Oradea, ne oferă sprijin în problemele juridice, la poliție, spital, ne ajută în rezolvarea diferitelor acte și documente, precum cele legate de pensie, de ajutor social etc. Caută slujbe pentru neauzitori, ne informează când apar noi hotărâri de lege sau orice informație de interes general. Membrii surzi participă la diferite concursuri naționale de arte, de miss și mister, de literatură, dans modern și popular, pantomimă, fotbal etc. De asemenea, membrii surzi tineri din țară participă la diferite workshopuri, seminare și campinguri naționale și internaționale, inclusiv din cadrul EUDY (Europa Union Deaf Youth)”, ne-a declarat Remus Ilisie.  

Tânărul ne-a mărturisit că i-a venit ideea organizării acestui eveniment în anul 2008, când a văzut pe Internet diferite știri legate de Journée Mondiale des Sourds (n.r. - Ziua Mondială a Surzilor) în Franța. “Am înțeles cât de important este să avem în jurul nostru oameni deschiși spre comunicare, sociabili, lipsiți de prejudecățile care spun că nu se poate vorbi cu un surd, că nu ai ce să comunici cu el. Atunci mi-a venit ideea că ar trebui să organizăm diferite întâlniri între surzi și auzitori și în România. E greu să faci așa ceva într-o societate în care accesul surzilor la informație, la cultură etc. e minimal”, mărturisește Remus.

Din anul 2008 până în 2013, tânărul a călătorit prin Europa și a intrat în contact cu diferite organizații, a participat la o serie de workshopuri care l-au format.

În urmă cu trei ani, a avut ideea organizării primului happening în Oradea, care a implicat participarea auzitorilor alături de surzi: “Hold My Hand”. “A fost realizat un șir uman care a simbolizat legătura dintre noi, conexiunea, nevoia de includere într-un întreg, nevoia de a fi acceptați și tratați ca orice om normal, dreptul de a fi văzuți și nu ignorați. Acest lanț uman s-a întins din Parcul 1 Decembrie până în turnul Primăriei, iar filmulețul a fost văzut și de comunitatea surzilor din Paris, pentru că a fost trimis acesteia cu ocazia Zilei Mondiale a Surzilor din 28 septembrie 2013”, își amintește Remus. 

Filmulețul poate fi văzut pe: https://­www.youtube.com/­watch?v=UbPDy4ugV_g

Acum, în anul 2016, va avea loc un nou happening. Ziua Mondială a Surzilor a fost în data de 24 septembrie, dar a fost amânată până acum, din diferite motive organizatorice. În plus, zilele acestea, în întreaga Europă se sărbătorește “Săptămâna Internațională a Surzilor”, ultima zi fiind cea de 1 octombrie.

În cele din urmă, Remus a reușit să mobilizeze comunitatea surzilor și acum, cu ajutorul rețelei de sociallizare Facebook, să mobilizeze și comunitatea orașului nostru să vină la această întâlnire din 1 octombrie.

“Scopul întâlnirii este acela de a ne cunoaște, de a ne înțelege, de a construi punți de comunicare între surzi și auzitori. Auzitorii vor putea face cunoștință cu limbajul românesc al semnelor și cu cel internațional, vor putea învăța câteva semne alături de noi, ne vom putea împrieteni și ne vom bucura împreună de viață”, a conchis interlocutorul nostru.