Procesul fugii din ţară a lui Omar Haysam, care se judecă la Curtea de Apel Oradea, a fost amânat până când procurorii Parchetului ICCJ vor trimite la Oradea documentele clasificate din dosarul sirianului, pentru ca ele să poată fi consultate de judecător şi de avocaţii care au autorizaţii ORNISS.

Procesul fugii lui Omar Haysam, care se judecă la Curtea de Apel Oradea, a fost amânat, din nou, în aşteptarea documentelor clasificate din dosarul sirianului, care urmează să fie trimise la Oradea de către procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Anunţul a fost făcut de judecătorul de caz, Traian Munteanu, care a şi solicitat Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie transmiterea documentelor clasificate la Oradea, pentru că el şi doi dintre avocaţii angajaţi în cauză au primit certificate de securitate emise de Oficiul Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS), care le permit accesul la informaţii clasificate. De asemenea, judecătorul Traian Munteanu a anunţat că nu va mai repeta procedura de citare cu Omar Haysam, care nu s-a prezentat până în prezent la niciun termen de judecată, deoarece, odată cu intrarea în vigoare a Legii 202/2010, privind Mica reformă a justiţiei, procedura se consideră îndeplinită în cazul în care la termenul de judecare se prezintă apărătorul ales al persoanei citate. Astfel, procesul urmează să se deruleze în absenţa sirianului. Argumentul magistratului a constat în faptul că toate demersurile făcute pentru înştiinţarea lui Haysam au fost fără răspuns. "Ministerul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti a comunicat că misiunea diplomatică din Damasc nu a răspuns solicitării autorităţilor judiciare de comunicare a citaţiei cu inculpatul Omar Haysam, care, din datele existente, ar fi deţinut într-un penitenciar din Siria", a explicat judecătorul. Avocatul Ion Cazacu, cel care îl reprezintă pe Omar Haysam, consideră că decizia luată de judecător este acoperită din punct de vedere legal, însă este nemulţumit de alte aspecte. "Fără să fac alte comentarii, Legea micii reforme îşi arată limitele, iar eu sunt curios să aflu ce se va întâmpla când voi cere audierea clientului meu, pentru că se va ajunge şi acolo, când procesul se va judeca pe fond. Din punctul meu de vedere, era necesară repetarea procedurii de citare prin Ministerul Justiţiei şi cel de Externe", a declarat avocatul Ion Cazacu. Acesta a cerut ieri, Curţii de Apel Oradea să continue demersurile pentru localizarea lui Omar Haysam, susţinând faptul că din informaţii oficiale se cunoaşte locul unde se află sirianul. Acesta a făcut referire la emisiunea "Ediţie Specială", difuzată în data de 8 februarie, în cadrul căreia preşedintele Traian Băsescu a afirmat: "Ştim unde se află Omar Haysam şi este bine mersi". Avocatul a şi depus la instanţă un DVD cu înregistrarea emisiunii la care a luat parte preşedintele ţării.

În sala de judecată au fost prezenţi la termenul de ieri şi doi dintre fraţii lui Omar Haysam, inculpaţi în acelaşi caz. Procesul se va relua în 11 mai.