La Facultatea de Protecţia Mediului a avut loc, ieri, deschiderea oficială a manifestărilor dedicate primei ediţii a Zilelor Cărţii, care se vor derula în perioada 18 noiembrie - 18 decembrie a.c. Cu această ocazie, vor fi prezentate toate cărţile editate în acest an de cadrele didactice de la cele şase catedre ale facultăţii.

Astfel, ieri, au fost prezentate cărţile şi lucrările ştiinţifice semnate de cadre didactice de la Catedra de Control şi Expertiza Produselor Alimentare. "Scopul acestei manifestări este de a oferi un impuls activităţilor ştiinţifice din cadrul facultăţii, dar şi de valorificare şi promovare a realizărilor publicistice ale cadrelor didactice şi, de asemenea, de îmbunătăţire a procesului educativ şi de cercetare în instituţie", a declarat prof. univ. dr. Vasile Bara, decanul facultăţii, care, de altfel, mai crede că, în acest mod, atât cadrele didactice mai tinere, cât şi cele cu experienţă au posibilitatea să-şi aprofundeze cunoştinţele în domeniul pe care îl predau, în funcţie de specificul şi aplicabilitatea acestuia în pregătirea viitorilor specialişti. Cu acest prilej, prof. univ. dr. Vasile Bara şi-a lansat cea de-a 32-a carte, intitulată "Microbiologia deşeurilor", având-o coautor pe Aurelia Oneţ. Lucrarea, de o deosebită importanţă didactică în domeniul ingineriei mediului, face referire la incidenţa bolilor care se transmit mult prea uşor ca urmare a lipsei măsurilor de prevenţie. Alături de cele 32 de cărţi publicate de profesorul Bara, activitatea de cercetare a acestuia mai numără aproximativ 250 de articole şi lucrări ştiinţifice, apărute în cele mai titrate reviste de specialitate. După acest important moment au fost prezentate cele două cărţi publicate în acest an de conf. univ. dr. Camelia Bara, şi anume: "Microbiologie generală" şi "Lucrări practice de microbiologie", ambele apărute la Editura Universităţii din Oradea. Camelia Bara mai are 16 cărţi publicate în întreaga sa activitate şi peste 170 de articole scrise în reviste de specialitate din ţară şi stăinătate, precum şi 6 lucrări ştiinţifice cotate ISI. Următoarea carte prezentată cu această ocazie a fost "Igiena alimentelor", care poartă semnătura şefului de lucrări dr. Lucian Bara şi a lui Cristian Oneţ. Pe lângă cele 16 cărţi publicate, tânărul şef de lucrări a mai scris 168 de articole, din care 4 sunt cotate ISI, şi a câştigat un proiect european în valoare de 900.000 de lei, ce se referă la "Cercetările privind asigurarea îmbunătăţirii calităţii grâului în partea de N-V a României". Ultimul volum prezentat a consfinţit debutul în literatura de specialitate a preparatorului universitar Anamaria Simuţ, cu publicarea cărţii "Lucrări practice de marketing agroalimentar". La încheierea manifestărilor ocazionate de Zilele Cărţii, din a doua parte a lunii decembrie, conducerea facultăţii va răsplăti munca şi eforturile profesorilor care au tipărit lucrări ştiinţifice pe parcursul anului 2009. Astfel, autorii unui singur volum vor fi recompensaţi cu diplomă de merit, iar cadrele didactice care au publicat două sau mai multe cărţi vor primi diplome de excelenţă.

Dacă la înfiinţare, în 1993, facultatea avea doar 20 de cadre didactice şi aproximativ 200 de studenţi la cele patru specializări, acum a ajuns la 140 de cadre didactice şi aproape 4.000 de studenţi, care studiază la cele 11 specializări ale facultăţii.